'Roboski için adalet arayışımız devam ediyor'

Roboski katliamının 90’ıncı ayına ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, “Adalet arayışımız devam ediyor” dedi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 yılında Türk ordusuna ait savaş uçaklarının düzenlediği saldırıda 19’u çocuk 34 Kürdün yaşamını yitirmesinin 90’ıncı ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu yazılı bir açıklama yaptı.

“28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 34 Kürt vatandaşın Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilmesinin üzerinden tam 90 ay geçti.

Roboski katliamına ilişkin ortaya çıkan hukuki bilgi ve belgelere rağmen, özel yetkili savcılık, askeri savcılık ve askeri mahkeme üçgeninde olağan bir yargısal süreç işletilmeden soruşturma dosyası kapatıldı. Bildik yöntem olan takipsizlik kararı verildi” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru da reddedilince, Roboski katliamı mağdurları, yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere hak ihlalleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptı. Ancak AİHM de eksik belgeler iki gün gecikti gerekçesiyle kendi belirlediği ilkeleriyle ters düşerek dosyayı reddetti. Adalet arayışımız devam ediyor. Roboski Katliamını unutmadık! Unutmayacağız!

Bilindiği üzere, her ayın 28’inde o ay içerisinde yaşanmış katliamları da gündeme getiriyor ve ‘Unutmadık! Unutturmayacağız! Tüm katliamlara adalet’ diyoruz.

5 Haziran 2015 tarihinde Halkların Demokratik Partisi tarafından Diyarbakır istasyon meydanında düzenlenen mitinge yönelik 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 400’e yakın kişinin yaralandığı bombalı saldırı olayının üzerinden tam 4 yıl geçti, adalet arayışımız devam ediyor. Unutmadık! Unutturmayacağız!

Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar, cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını gerektirir. Savaşın, şiddetin ve hakikatlerin gizlenmesinin, gerçeklere ve adalete ulaşmayı engellediği bir sır değil. Bu nedenle yaşadığımız coğrafyada bu günün en acil talebi adalet ve barış talebidir.

Biz İnsan Hakları savunucuları olarak, failler yargılanıncaya, adalete hesap verinceye kadar, Roboski katliamının ve tüm katliamların takipçisi olduğumuzu, hakikatin peşini bırakmayacağımızı bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Adalet arayışımız devam ediyor. Roboski’yi unutmadık! Unutturmayacağız!”