İHD, Türkoğlu'nun akıbetini sordu

İHD İzmir Şubesi, Türk devletinin işkenceyle katlettiği Talat Türkoğlu için açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sanal medyadan açıklama yapıldı. Açıklamada Talat Türkoğlu’nun akıbeti soruldu. Açıklamayı İHD İzmir Yönetim Kurulu üyesi Caner Canlı okudu.
Canlı, sosyalist kimliğiyle bilinen 45 yaşındaki Talat Türkoğlu’ndan 1 Nisan 1996’dan bu yana haber alınamadığını vurguladı. Türkoğlu’nun ailesinin, İHD ve Uluslararası Af Örgütü, devletin ilgili kurumlarına başvurularda bulunduğuna dikkati çeken Canlı, “Konu Meclis'e taşındı. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Resmi makamlar Talat Türkoğlu'nun gözaltına alınmadığını ve nerede olduğunun bilinmediğini söyledi” dedi.

'İŞKENCEYLE KATLEDİLDİĞİ İTİRAF EDİLDİ'

Canlı, 1997 yılında Talat Türkoğlu'nun eşkâl, kullandığı saat, giysi, ayakkabı, cüzdan bilgilerini ayrıntıları ile veren JİTEM mensubu Kasım Açık’ın Talat Türkoğlu'nun Edirne yakınlarında bulunan Çadırkent'te polisler, askerler ve itirafçılardan oluşan bir ekip tarafından sorgulandığını itiraf ettiğini hatırlattı. JİTEM mensubu tarafından Türkoğlu’nun işkence ile öldürülerek cesedinin Meriç Nehri'ne atıldığını söylediğini anımsatan Canlı, “Olay yerinin krokisini çizdi. Olaya katılanların isimlerini verdi. Tüm bunları detaylı bir biçimde yazılı ve imzalı olarak beyan etti. Kasım Açık'ın ifadesi üzerine Türkoğlu ailesinin ek bir soruşturma yapılması için savcılığa yaptığı başvuruda etkin bir soruşturma yürütülmeden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi” diye belirtti.
 

Ailenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurulduğu ve Türkiye hakkında etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle mahkumiyet kararı verildiğini vurgulayan Canlı, aile ve avukatlar tarafından sonrasında faillerin bulunması için yapılan hukuki başvurularında sonuçsuz kaldığını belirtti. Ailenin son olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurunun da zamanaşımı gerekçesiyle reddedildiğini belirten Canlı, davanın yeniden AİHM’e taşındığını dile getirdi.