İktidarın yol açtığı ekonomik çöküş protesto edildi

Emek ve sağlık örgütleri, AKP-MHP iktidarının yol açtığı ekonomik çöküşü protesto etti.

Emek ve sağlık örgütleri, ekonomik çöküşe karşı eylemler düzenledi.

Eylemlerde, AKP-MHP iktidarının halka açlık ve yoksulluğu dayattığı belirtilirken, bütçenin savaşa aktarılması protesto edildi.

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, döviz kurlarının artması ile birlikte yaşanan zamlara dikkat çekmek amacıyla Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı eylemde, sık sık “Sermaye mezara, emek iktidara” sloganı atıldı. Platform adına açıklamayı yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu (GYK) Orhan Kurul, yaşanan zamanlarla gelen hayat pahalılığının dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

Kurul, dün akşamdan itibaren ülkenin farklı yerlerinde “hükümet istifa” sloganlarıyla halkın sokaklara döküldüğüne dikkat çeken Kurul, “Zamlar ve hayat pahalılığı halkın belini büktü. Yağ, un, ekmek fiyatlarından, akaryakıt, doğalgaza kadar iğneden ipliğe her şey zamlanıyor. Geçinemiyoruz” dedi. Kurul, yaşanan zamlara, yoksulluğa karşı tüm halkın “artık yeter” diyerek mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

İSTANBUL

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, ekonomik kriz ve geçinme sıkıntısına ilişkin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Toplumun sağlığına ve emekçilerine bütçe" pankartı açılırken, sık sık "Sefalete teslim olmayacağız", "Savaşa değil sağlığa bütçe" sloganları atıldı.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, sağlık sisteminin tamamen kamulaşması gerektiğini belirtti. Piroğlu, sağlık çalışanlarının insanca yaşayacakları bir ücret almaları gerektiğini de vurgulayarak, “Hastane sistemleri ve idareleri bir zulüm makinesine dönüştü” diye konuştu.

SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavaklı, toplumsal kesimlerin de söz alacağı bir bütçenin olması gerektiğini vurguladı. Kavaklı, "Bütçe ödeneklerine bakıldığında, ulaştırma projeleri ile şehir hastaneleri için ayrılan tutarlarda yine önemli artışlar mevcuttur. Bizden toplanan vergilerden ayrılan bu ödenekler, iktidarın döviz cinsi üzerinden şehir hastaneleri için müteahhitlere verdiği kira ve hizmet bedelleri için harcanmaktadır” diye belirtti.

İZMİR

Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu ve Genel İş Sendikası 3 Nolu Şubeleri de İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde "Geçinemiyoruz" pankartı açarak eylem yaptı. Eylemdeki açıklamada, "Türk lirası günden güne değersizleşmektedir. Maaşlarımızın enflasyon karşısında erimesine ve bu olumsuz gidişata dur demek için hepimiz sesimizi yükseltiyoruz,  yetkilileri ve sorumlulara sesleniyoruz, görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Artık ekonomik krizin en dip noktasına doğru hızlıca gitmektedir. Krize, yoksullaşmaya, değersizleşmeye hayır deme zamanı. Ülkeyi yönetemeyen siyasi iktidara sesleniyoruz: Paramızın yettiği kadar değil, İnsanca yaşamak istiyoruz! Kırıntı bize, ekmek size, yok öyle! Yalnız ve çaresiz değiliz geçinemeyen milyonlarız" denildi.