İmralı'daki ağabeyi ile görüşmesini anlattı

İmralı'daki ağabeyi Veysi Aktaş ile yıllar sonra görüşen kardeşi Sabiha Aslan, neler konuştuklarını anlattı.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’ın aileleri, yaptıkları başvurular sonucunda Ramazan Bayramı’nın ikinci günü olan 5 Haziran'da İmralı’da yakınları ile görüştürüldü. 'Çözüm süreci' döneminde tutuklu bulundukları farklı cezaevlerinden 'sekreterya' olarak İmralı Adası’na getirilen isimlerden Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş 15 Mart 2015'ten, Hamili Yıldırım ise 15 Temmuz 2015'ten bu yana ailesiyle görüştürülmüyordu.

İmralı’ya giden ailelerden Veysi Aktaş’ın kız kardeşi Sabiha Aslan, ağabeyi ile yıllar sonra yaptığı bu görüşmeye dair MA’ya konuştu.

'DEFALARCA ARAMADAN GEÇTİK'

Aslan, “Gidişte yanılmıyorsam 6-7 aramadan geçtik. Tabi bunun dönüşü de var. Toplamda 12-13 defa aramadan geçtik. Üst aramaları oldu, birçok kez imzalar attık, ayakkabılarımızı çıkardık. Aramalar çok yoğundu” diye belirtti.

Bu arama noktalarını aştıktan sonra aileler olarak yakınları ile ayrı ayrı odalarda görüşebildiklerini paylaşan Aslan, Öcalan, Yıldırım ve Konar’ı ise göremediğini söyledi. Aslan, ağabeyi ile yaklaşık bir saat görüşebildiklerini ifade etti.

NELER KONUŞTULAR?

Kendisini beklediği odaya ağabeyinin gülümseyerek geldiğini anlatan Aslan, sonrasını “Ona sarıldım. Ne yapacağımı bilmiyordum. Sürekli elini öpüyordum, yüzünü öpüyordum. Çok acayip bir duygu içindeydim. Gelirken de kalkarken de ona sarıldım” sözleriyle dile getirdi.

Aradan yıllar geçmiş olması nedeniyle ağabeyi ile ailesini konuştuklarını söyleyen Aslan, devamında şunları belirtti: “4 yıldır görüşme yapamıyorduk. Daha çok ailevi konularda konuştuk. İlk geldiğinde; ‘Kim ölü kim sağ?’ diye sordu. 4 yıl kısa bir zaman değil. Babaannemin vefat ettiğini söyledim. ‘Ne zaman. Yıl mı geçti ay mı geçti?’ diye sordu. Daha bir yılın olmadığını Kasım ayında vefat ettiğini söyledim. ‘Vah’ etti.”

Aslan, adaya ilk kez gittiği için ne konuşacağını ne soracağını bilemez bir halde olduğunu da ifade etti. Ağabeyinin de ‘Bir daha gelişin olur mu olmaz mı belli değil. Bu son görüş de olabilir, devam da edebilir’ dediğini aktaran Aslan, “Eğer bir daha gidebilirsem çocukları da kendimle getirmemi istedi. Büyüyüp büyümediklerini sordu. Keşke Sarya’yı getirseydin dedi. Sarya kızım oluyor. Alıp almayacaklarını bilmediğim için çocuğu götürmedim” dedi.

Yaptıkları o bir saatlik görüşmede ağabeyinin sağlığının iyi, moralinin ise yerinde olduğunu paylaşan Aslan, “Nemin onları biraz rahatsız ettiğini söyledi. Onun dışında bir sıkıntı yok. Veysi kilo almıştı. Bunun nedenini de sigarayı bırakmasına bağladı” diye belirtti.

Aslan, son olarak, “Duygularımı ifade etmem mümkün değil. Zaten çok ağır bir duygu, yük ve sevinçti. Yaşadığım bir saati ifade edebilsem kitap olur ama ifade edemiyorum. Hala etkisindeyim” dedi.