İngiltere parlamentosunda kimyasal saldırılar gündeme geldi

İngiliz milletvekilleri Kim Johnson ve Llyod Russell-Moyle, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarında kimyasal silahlar kullanmasını gündeme taşıdı.

Johnson ve Russell-Moyle, parlamentonun bugünkü oturumunda Dışişleri, Commonwealth ülkeleri ve Kalkınma konularından sorumlu Parlamento müsteşarı Leo Docherty’e Türkiye’nin kimyasal silahlar kullanıp kullanmadığı konusunda Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden bir soruşturma yürütmesini talep edip etmeyeceğini sordu.

Soruya cevap veren Docherty, İngiliz hükümetinin Türkiye’nin Güney Kürdistan’da “beyaz fosfor kullandığına” yönelik haberlerden bilgisi olduğunu ifade ederek  “Ancak bu iddiaları destekleyecek doğrudan bir kanıta sahip değiliz. Elbette bu türden tüm iddiaları ciddiye alıyoruz ve kimyasal silahlar sözleşmesine bağlı kalmaya kararlıyız” dedi.

Parlamenter Kim Johnson daha sonra “Kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ilgili soru soran CHP'li bir Türk muhalefet milletvekiline terör suçundan yargılanması için fezleke gönderildi. Sayın Bakan, PKK'yı terör örgütü olarak tanımlamamızı yeniden gözden geçirerek Belçika Yüksek Mahkemesi'nin izinden gitmemizin zamanının geldiği konusunda hemfikir midir? Bunu yapmamanın Türkiye'nin hem sınırları içinde hem de ötesinde yaşayan Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerine kılıf hazırladığını da kabul ediyor mu?” şeklinde bir soru yöneltti.

Docherty bu soruya karşılık İngiltere’nin resmi pozisyonunu tekrar ederek PKK konusunda Londra’nın bilinen yaklaşıklarını yineledi.

Johnson’dan sonra söz alan Llyod Russell-Moyle ise “Onurlu dostum Liverpool, Riverside Üyesi'nin (Kim Johnson) atıfta bulunduğu Türk milletvekili Sezgin Tarıkulu şunları söyledi "İddia edilen kimyasal silahların görüntülerini izledim. Kimyasal silahlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Yarın bu iddiaların doğruluğuna ilişkin bir soru önergesi sunacağım." Bir Türk Bakan'ın Türkiye'nin gaz kullandığını teyit etmesine rağmen, sadece ve sadece bunu söylediği için terörizm ve PKK söylemlerini desteklemekle suçlandı. Sezgin, Türkiye'nin kurucu partisi olan CHP'nin bir üyesidir; Kürt partisinin üyesi değildir. Sayın Bakan PKK'nın terörist tanımının aşılmasının Türkiye'de demokrasiyi sekteye uğrattığını ve Suriye, Türkiye ve Irak'taki müttefiklerimize zarar verdiğini kabul etmiyor mu?” sorusunu yöneltti.

Docherty bu soru karşısında da İngiltere’nin kimyasal silahlar sözleşmesine bağlı kalması konusunda kararlı olduklarını, İngiliz hükümetinin bu konuları gözden geçirmeye devam edeceğini belirtti.