İran ile İngiltere arasında tanker krizi derinleşiyor

İngiltere ve İran arasında, geçtiğimiz Perşembe günü Cebelitarık’ta İngiltere’nin İran’a ait bir tankere yasadışı şekilde Suriye’ye ham petrol taşıdığı gerekçesiyle el koyması ile başlayan kriz derinleşiyor.

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar ve krize, İngiltere de İran’a ait petrol tankerine el koyması ile dahil oldu. İran ve İngiltere arasında başlayan gerginlik, karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İngiliz mevkidaşı Jeremy Hunt ile bir telefon görüşmesi yaptı.

ZARİF ‘YASADIŞI BİR ŞEY YOK’ DEDİ

Görüşmede İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in, ABD'nin İran petrolüne uyguladığı yaptırımların yasadışı olduğunu vurgulandığı belirtilerek, "Şartlar ne olursa olsun İran petrol ihracatına devam edecektir" dediği belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise İran'ın petrolünü ihraç etmeye hakkı olduğunu ve bölgedeki gerginliğin artmasından duyduğu endişeyi aktardığı belirtildi. Hunt, Cebelitarık yönetimi tarafından yürütülen hukuki ve yargısal sürecin sonunda İran petrolünü taşıyan "Grace 1" adlı petrol tankerinin serbest bırakılmasını ümit ettiği belirtildi.

BÜYÜKELÇİ’DEN İNGİLTERE’YE TEHDİT

Yaşanan gerginliğe ilişkin bir açıklama da İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad'tan geldi. Baindinejad sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İran petrol tankerine el konulmasına tepki gösterdi.

Baidinejad tankere el konulmasını yasa dışı olarak nitelendirildi. İngiltere’nin yeniden böyle bir hata yapmaması gerektiğini de belirten Baidinejad “İran tankeri yasaları ve normları ihlal etmemiştir, ancak İngiltere yaptığı korsanlıkla böyle bir harekette bulundu. Tanker ile taşıdığı petrol sevkiyatı serbest bırakılmazsa, İngiltere’nin hareketi yanıtsız kalmayacaktır" tehdidinde bulundu.

İran, tankerin bir an önce içindekilerle birlikte serbest bırakılması için açıklamalar yaparken, İngiltere makamları da tankerin ambargoya rağmen yaptırımları kapsayan Suriye şirketine petrol taşımanın yasadışı bir uygulama olup olmadığının araştırıldığını açıkladı.