İran ile Rojhilat'ta tüccar ve esnaf grevde!

İran ile Rojhilat'taki esnaf ve tüccarlar, ekonomik krize karşı genel grev başlattı.

ABD’nin tek taraflı olarak İran ile nükleer enerji anlaşmasından çekilmesinden sonra İran’a yönelik başlattığı yaptırımlarla ortaya çıkan ekonomik kriz, doların yükselmesi, İran’daki ticaret ve yaşamı her geçen gün olumsuz etkiliyor. İran ile Rojhilat esnaf ve tüccarları, geçtiğimiz günlerde ekonomik durumun böyle gitmesi durumunda greve gideceklerine dair açıklama yapmıştı. Bugün doların yeniden İran’da yükselişe geçmesi ve esnaf ile tüccarların açıklamalarının dikkate alınmamasından ötürü grev başlatıldı. İran ve Rojhilat'taki 31 şehirde esnaf ve tüccarlar, kepenklerini kapatarak genel grev başlattı.

GREVE KATILAN ŞEHİRLER

ANF Tahran muhabirinin bölgeden aktardığı bilgilere göre, İran’ın Doğu, Batı, Güney, Merkez, Belluç ve diğer eyaletlerinden greve şu şehirler katıldı:

İran’ın güneyindeki Abadan, Genava, Esfan eyaletine bağlı Esfahan Rafsancan, Muğan, Belluç eyaletine bağlı Zahiyadan, Merkez eyaletine bağlı Kirman, Benderi Türkmen, Tebriz, Erak, Meşed, Borazcan, Zencan, Çabahar.

TAHRAN'IN EN BÜYÜK PAZARLARI GREVDE

Greve en fazla ilginin başkent Tahran'daki büyük pazarlarda ticaret yapan esnaflar tarafından gösterildiği belirtildi. Tahran'ın Büyük Pazarı, Kuyumcular Pazarı, Siruz Pazarı, Seterxan Pazarı, Kirekar Pazarı, Batı Pazarı esnaf ve tüccarlarının greve katıldığı belirtildi. Adı geçen pazarların her birinde binlerce iş yeri var.

ROJHİLAT DA KATILDI

Greve Rojhilat'ın birçok kentindeki pazarlardan da katılım oldu.

Greve Sine eyaleti ve kendisine bağlı Saqız, Meriwan, Bane, Dêgulan ve Kamyaran; Kirmanşan eyaletinin başkenti Kirmanşan ve Pawe eyaletinin başkenti Urmiye ile eyalete bağlı Serdeşt, Piranşar, Miyanduaw şehirlerindeki esnaf ve tüccarlar da iş yerlerini açmadı.

DEVLET GÜÇLERİ GREVİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR

Öte yandan İran devlet güçlerinin, Rojhilat şehirlerinde genel grevi kırmak için çalışmalar içine girdiği belirtildi. Devlet güçlerinin, Sine’nin en büyük pazarı olan Firdevsi'deki esnaf ve tüccarları telefonla arayarak iş yerlerini açmalarını istediği, açmamaları durumunda iş yerlerinin camları ve kepenklerini kırmakla tehdit ettiği öğrenildi. Şu ana kadar tehditlere rağmen esnaf geri adım atmadı.