İSİG: Şubat ayında 138 iş cinayeti yaşandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, şubat ayı içerisinde en az 138 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İSİG Meclisi, şubat ayı iş cinayetleri raporunda işçilere yönelik artan hak ihlallerine dikkat çekerek,  “Özellikle salgının ilk günlerinde, üretimin/hizmetin durması veya yavaşlaması bahane edilerek pek çok işçi işten çıkarıldı” dedi.

Meclis, şunları ifade etti: “Güvencesiz çalışmanın hakim olduğu konaklama ve inşaat işkolunda yoğunlaşan işten çıkarmaları tekstil, AVM, liman işletmeleri takip etti. Yine kronik rahatsızlığı veya yaşı sebebiyle risk altında bulunan işçiler, ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyen işçiler, işyerinde alınmayan önlemlere itiraz eden ya da ücretli izin talebinde bulunan işçiler, sendikalaşma mücadelesi yürüten işçiler ve 6 aydan az süredir çalışan işçiler hiçbir hakları verilmeden işten çıkarıldı.

Salgınla birlikte giderek kötüleşen çalışma koşullarına tepki gösteren İSİG, “Bizim tespit edebildiğimiz Kovid-19 nedenli işçi ölüm sayısı en az 858. Bu ölümler en çok sağlık, belediye, eğitim, büro, fabrika, özel güvenlik ve taşımacılık işkollarında meydana geldi” diye belirtti.

Rapora göre Şubat ayı içerisinde 113’ü ücretli (işçi ve memur), 25’i kendi namı ve hesabına çalışanlardan olmak üzere 138 emekçi iş cinayetlerinin kurbanı oldu. Bunların 131’inin erkek, 7’sinin kadın olduğu belirtilirken, hayatını kaybeden işçilerden 4’ünün çocuk yaşta olduğu kaydedildi.