İşçiler ölüyor, sorumlular korunuyor

TMMOB, her gün 35 işçinin iş cinayetine uğradığına dikkat çekerek, iktidarın sorumluları kolladığını vurguladı.

Grizu patlaması sonucu 3 Mart 1992'de Kozlu'da 263 maden işçisi yaşamını yitirmiş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2012 yılında 3 Mart’ı "İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü" olarak ilan etmişti.

TMOOB, işçi katliamının yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi. 2010 ile 2020 ile yılları arasında yaşanan iş kazalarının raporunun paylaşıldığı toplantı, Maden Mühendisleri Odası'nda yapıldı.

 Türkiye tarihinin iş cinayeti ve işçi katliamlarıyla dolu olduğunu aktaran TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Kozlu'daki faciadan günümüze kadar yaşananlardan gerekli dersler çıkarılmadığını belirtti. Koramaz, atılması gereken adımlar atılmadığını, iş cinayetleri ve işçi katliamları artarak devam ettiğini söyledi.

'HER İŞ KOLUNDA CİNAYET VAR'

İş kollarının neredeyse tamamında iş cinayetlerinin yaşandığı bilgisini veren Koramaz, şunları ifade etti:
“Binlerce işçi iş kazalarında sakat kalmakta, meslek hastalıkları ile hayatını kaybetmektedir. SGK'nİn iş kazaları ve meslek hastalıklarına dair yayınladığı 2019 yılına ait istatistiğe göre, 2019 yılında bin 149 emekçinin hayatını kaybettiği, buna karşın meslek hastalığı sonucu ise bir tane bile can kaybı yaşanmadığı ilan edilmiştir. ILO'nun yürüttüğü çalışmalara göre; dünyada her yıl meydana gelen iş kazası sonucu ölümlerin 6,3 katı kadar can kaybı, meslek hastalığı ve işle ilgili hastalıklar sonucu meydana gelmektedir. Bu çalışmalar ile SGK tarafından açıklanan veriler esas alındığında 2017 yılında en az 10 bin 218, 2018 yılında en az 9 bin 714, 2019 yılında en az 7 bin 238 emekçi meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmiştir. İş kazaları ve meslek hastalığı sonucu her gün 35 emekçi hayatını kaybetmektedir. Buna rağmen işçi sağlığı ve iş güvenliği konusu ülke gündeminde yeterli düzeyde yer alamamaktadır."

'DENETİM YAPILMIYOR'

Koramaz, bin iş yerinden sadece 1,6'sının denetlendiğini belirtirken, iktidarın sorumluları kolladığını kaydetti.
TMMOB’un hazırladığı raporda şu bilgiler yer aldı:
* ABD’ye göre 7 kat daha fazla kaza meydana geldi.
* Ölüm sayısını tüm sektörlerdeki toplam ölümlere oranı yüzde 7,5.
* Madencilik sektöründe son 10 yılda bin 42 emekçi yaşamını yitirdi.
* Toplam kazaların sayısı tüm sektörlerdeki toplam kazalara oranı yüzde 5.
* Meslek hastalıkların yüzde 73’ü kömür ocaklarında tespit edildi.
* Son 10 yılda 16 maden mühendisi çalışırken yaşamını yitirdi.
* Son 10 yılda görülen toplam meslek hastalıkları sayısının tüm sektördeki toplama meslek hastalıkları sayısına oranı yüzde 19.
* Kazaların yüzde 77'si, ölümlerin yüzde 55'i kömür ocaklarında meydana geldi.”


ADANA

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK), 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü kapsamında basın toplantısı düzenledi. Oda binasında yapılan toplantıya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcileri de destek verdi. TMMOB Adana İKK adına İKK Sekreteri Ahmet Uncu açıklama yaptı.

 
İZMİR

 TMMOB İzmir İKK de basın toplantısı gerçekleştirdi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan toplantıda TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir konuştu. Gerçekleşen iş cinayetleri ve iş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğuna dikkat çeken Akdemir, iş cinayetlerine karşı mücadelede yapılması gerekenleri sıraladı.