İşkence gören tutsak Gönül'ün can güvenliği yok

Silivri Cezaevinde gardiyanların sistematik işkencesine maruz kalan siyasi tutsak Müslüm Gönül'ün ailesi, ölümle tehdit edilen Gönül’ün can güvenliği olmadığına dikkat çekti.

Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi’nde 22 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleşen görüş sonrası Orhan Yılmaz isimli baş gardiyanın öncülüğünde fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kalan siyasi tutsak Müslüm Gönül’ün ailesi, İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. "Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi mahpus Müslüm Gönül’e yapılan işkence durdurulsun” yazılı pankartın açıldığı toplantıya, Müslüm Gönül'ün eşi Elif Gönül, annesi Badegül Gönül ve avukatı Fırat Vural katıldı. Elif Gönül, eşinin kendisine ve kamuoyuna gönderdiği mektupları okudu.

‘İŞKENCEYE YÜZDE YÜZ TOLERANS VAR!'

Mektuplarda Orhan Yılmaz isimli baş gardiyan tarafından sistematik işkenceye uğradığını anlatan bir çocuk babası Müslüm Gönül, en son 22 Temmuz günü görüşten çıktıktan sonra ağır hakaretlere maruz bırakıldığını, boynunun sıkıldığını ve darp edildiğini aktardı. 2010 yılında, “Afgan halkının katili olmayacağız” pankartını açtığı gerekçesiyle dönemin Başbakanı Erdoğan’ın hedefi olduğunu ve DHKP/C'ye üye olma iddiasıyla tutuklanıp hüküm giydiğini anlatan Gönül, çığlığına ses olunmasını istedi. Gönül, mektubunda şunları ifade etti: “İşkence bir insanlık suçudur. Kulaklarınız, işkencedeki çığlığı, haykırışları duyacak kadar açık mı? Burada ölümler başlamadan bu sorunun cevabını alırsam, belki başkaca soruları da sormaya imkân bulurum. Adalet Bakanı tarafından işkenceye sıfır tolerans olduğunun iddia edildiği bu ülkede; işkenceye yüzde yüz tolerans var” diye yazdı.

ANNE GÖNÜL: İŞKENCE SÜRERSE AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAĞIM

Müslüm Gönül’ün annesi Badegül Gönül, oğluna yönelik işkencenin hâlâ devam ettiğine dikkat çekerek sözlerine başladı. Sadece oğlunun değil, ailelerin de aynı işkenceye maruz bırakıldığını aktaran Anne Gönül, her görüşte insanlık onurunu incitecek aramalara tabi tutulduklarını söyledi. Gönül, ayrıca oğlunun tutuklamalara ve baskılara karşı açlık grevinde olan Grup Yorum üyelerine destek olmak için 3 günlük açlık grevi yaptığını aktardı. Silivri Cezaevi’nin adeta bir Nazi kampına dönüştüğünü vurgulayan Anne Gönül, bu işkenceler devam ettiği takdirde hasta olmasına rağmen kendisinin de açlık grevine başlayacağı uyarısında bulundu. “Maden benim oğlumu suçlu sayıyorsunuz; bırakın da hükmü bitene kadar huzur içinde işkencesiz yaşasın” diyen Gönül, yakında ameliyata gireceğini, artık uyku uyamaz hale geldiğini, bu stresli ortamda ameliyata gireceğini ve oğlunun ya da kendisinin başına gelebilecek her olumsuzluktan Adalet Bakanı başta olmak üzere baş gardiyan Orhan Yılmaz ve iktidarın sorumlu olacağını vurguladı.

Elif Gönül ise, gardiyanlar tarafından ölüm ile tehdit edilen eşi için çok endişeli olduğunu ifade ederek, bu insanlık dışı uygulamaların derhal sonlandırılmasını istedi.