İsviçreli vekiller: Türkiye’ye silah satışını durdurun

İsviçreli Milletvekilleri Guhl Bernhard ve Fehlmann Rielle Laurence, İsviçre Federal Konseyi’ne sundukları önerge ile Türkiye’ye silah satışını durdurulmasını istedi.

İsviçre’nin Türk devletine savaş malzemesi satışına devam etmesine yönelik tepkilere gün geçtikçe bir yenisi ekleniyor. İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Fehlmann Rielle Laurence ve İsviçre Burjuva-Demokrat Parti (BD) Ulusal Parlamento Milletvekili Guhl Bernhard, Federal Konsey’e cevaplandırmak üzere sundukları önerge ile Türk devletine silah satışının durdurulmasını istedi.

BERNHARD: TÜRK DEVLETİ ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Milletvekili Guhl Bernhard, Türk devletinin Efrîn’i işgal ettiğini ifade ederek, Uluslararası Af Örgütü ve birçok uluslararası kuruluşun raporunun Türkiye’nin, Suriye ve Rojava’da uluslararası hukuku ihlal ettiğine ortaya koyduğuna dikkat çekti. Önergesinde, Türk devletinin Suriye topraklarında her türlü şiddeti ve hukuksuzluğu uyguladığına vurgu yapan Bernhard, tüm bu yaşananlara rağmen İsviçre Federal Konseyi’nin Türkiye’ye karşı sessiz kalmasını eleştirdi. Türkiye’nin açıktan Cenevre Sözleşmesini ihlal ettiğine vurgu yapan Bernhard, Federal Konsey’e İsviçre’nin rolünün ne olacağını sordu.

‘TÜRKİYE İSVİÇRE SİLAHLARINI NEREDE KULLANIYOR?’

İsviçre’nin Türk devletine silah satışına devam etmesine yönelik Federal Konsey’e cevaplandırmak üzere başka bir önerge sunan Bernhard, İsviçre’nin Türkiye’ye satılan silahların nerelerde kullanıldığına yönelik bir denetimin yapılıp yapılmadığını sordu. Türk devletine silah satışının tamamen durdurulmasını önergesinde ifade eden Bernhard, Türkiye’ye karşı net tavır alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’ye satılan silahların Suriye’deki cihatçı grupların eline geçme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Bernhard, Federal Konsey’e cevaplandırmak üzere şu soruları sordu:

Son yirmi yılda Türkiye’ye ne kadar silah ve hangi tür silahların ihracatı yapıldı?

En son ne zaman Türkiye satılan silahlar kontrol edildi veya kontrol edildiyse bunların kontrolü nasıl yapıldı?

Federal Konsey bu silahların bir kısmının Suriye’de olup olmadığını kanıtlayabilir mi?

LAURENCE: KÜRTLERE KARŞI KULLANILIYOR

İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Fehlmann Rielle Laurence ise Federal Konsey’e cevaplandırmak üzere sunduğu önergede Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını istedi.

Önergesinde İsviçre Federal Konsey’in çatışmalı bölgelere yönelik silah ihracatını esnetmesi kararına değinen Laurence, Türkiye’ye hala silah satışına devam edilmesini eleştirdi.

Önergesinde, İsviçre’nin satışını yaptığı silahların herhangi bir çatışmada kullanılmamasını şart koştuğunu hatırlatan Laurence, Federal Konsey’e Türk devletinin İsviçre’den aldığı silahların Kürtlere karşı kullanılıp kullanılmadığı sordu.