ÖGİ: Basın özgürlüğünden bahsetmek imkansız hale geldi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Kasım ayında gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu yayınladı. Buna göre 4 gazeteci tutuklandı, 5’i saldırıya uğradı, 139 gazeteci halen cezaevinde.

ÖGİ, Kasım ayı bilançosunda bundan 25 yıl önce Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasına dikkat çekerek, bu saldırıyı kınadı. ÖGİ, “Gelinen noktada gazete binaları bombalanmasa da saldırılar devam ediyor. Gazetecileri hedef alanlara tıpkı 25 yıl önce olduğu gibi tekrar sesleniyoruz; ‘bu ateş sizi de yakar!’” dedi.

Kasım ayının da gazeteciler açısından olumsuz yönde oldukça hareketli geçtiğini belirten ÖGİ, “Basın emekçileri bir ay boyunca sayısız sorunla boğuştu. Ev baskınları, gözaltılar, tutuklamalar, cezalar, saldırılar, baskılar ve daha birçok sindirme yöntemi gazetecilere karşı uygulandı. Özetleyecek olursak; gazeteciler geçtiğimiz ayda da basın özgürlüğü dışında her şeyi gördü!” diye belirtti.

Gazetecilere yönelik sistematik bir baskının olduğuna dikkat çeken ÖGİ, “Türkiye’de basın özgürlüğünden bahsetmek imkansız bir hale gelmiştir” vurgusunda bulundu.

“Tek vatan, tek bayrak, tek dil söylemini ağzından düşürmeyen AKP-MHP ittifakı gazeteciliği de tekleştirmek istiyor” diyen ÖGİ, şunları belirtti:

“Gazetelerde sadece kendi haberlerini, ajanslarda sadece kendi fotoğraflarını, radyolarda sadece kendi seslerini, televizyonlarda da sadece kendi görüntülerini görmek isteyen hükümet, basını AKP’lileştirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. İktidarın yanlış politikalarını haberleştiren ve ötekilerin sesine kulak veren gazeteciler, farklı yöntemlerle susturulmak isteniyor. Sahada çalışan basın emekçilerinin haber yapmaması için de her türlü yol deneniyor. Bu durum o kadar abartılmış durumda ki Valilik veya Kaymakamlıklardan izin alınmadığı gerekçesiyle en sıradan çekimler bile polis engeline takılıyor. Bu yaşananlar AKP-MHP ittifakının gerçeğe olan tahammülsüzlüğünün izdüşümüdür.”

Tutuklu gazetecilerin durumuna da dikkat çeken ÖGİ, “Tüm dünyada en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke konumunda Türkiye var” dedi.

ÖGİ, raporun açıklandığı 3 Aralık Çarşamba günü de Mezopotamya Ajansı’nın muhabirleri Berîvan Altan, Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu gözaltında olduğunu ve tutuklanma tehdidiyle karşı karşıya olduğu tepkisinde bulundu.

Raporda, “Hem hükümete hem de yargıya buradan bir kez daha hatırlatıyoruz; gazeteciler iktidarın değil, toplumun sesidir. Bu yüzden tutuklu tüm meslektaşlarımızın biran önce serbest bırakılmasını istiyoruz” denildi.

ÖGİ, “Bir özgürlük de dışarıdaki gazeteciler için istiyoruz” diye ekledi. Özgür çalışma koşullarının yaratılmasını isteyen ÖGİ, her an gözaltı ve tutuklanma tehdidine işaret etti.

Rapora göre bir ay içerisinde 12 gazeteci gözaltına alındı, 8 gazetecinin evine baskın yapıldı, 4 gazeteci tutuklandı, 5 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 2 gazeteci hakkında dava açıldı, 51 gazetecinin yargılanmasına devam edildi, 13 gazeteci cezalandırıldı (12 gazeteciye 45 yıl 15 gün hapis cezası, 1 gazeteciye 7 bin TL para cezası verildi). Raporda ayrıca halen 139 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtildi.