Öğrenciler, YÖK'ü protesto etti, özgürlük mesajı verdi

Üniversite öğrencileri, YÖK'ün kuruluş yıl dönümünü protesto etti, gericiliğe, faşizme karşı özgürlük mesajları verdi.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Meydanı’nda bir araya gelen üniversite öğrencileri, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan Yüksek Öğretim Kurumu'nu (YÖK) protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleştirilen eylemde, “Üniversite: Şirket, hapishane, şantiye değildir. Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye” yazılı pankartı taşındı. Eylemde "YÖK yok olana dek”, “Kayyum rektörler gidecek, biz kazanacağız”, “Üniversitelerde ranta betona geçit yok” dövizleri taşındı. Sık sık, “YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek”, "Faşizme karşı omuz omuza”, “Parasız, bilimsel, ana dilde eğitim”, “YÖK, polis, medya; bu abluka dağıtılacak” sloganları da atıldı.

Üniversite öğrencileri tek tek söz alarak yaşadıkları sorunları ve talepleri dile getirdi.

'ÜNİVERSİTELER BİZİM'

Üniversite öğrencileri adına açıklamayı okuyan Özlem Özdemir, 1982 Anayasası ile 6 Kasım'da kurulan YÖK’ün üniversitelerde biat eden, sorgulamayan bir nesil yaratma çabasının ürünü olduğunu hatırlattı.

Özdemir, üniversitelerin şirket gibi çalıştığını vurgularken, "Üniversiteler rant kapısı değildir" mesajını verdi.

Özdemir, "Üniversiteler Saray'ın da YÖK’ün de değildir. Üniversiteler öğrencilerindir. Bugün verdiğimiz mücadeleden biliyoruz ki, üniversiteler ancak fikirler konuşulabilirse özgür olacak ve bilim üretecektir. Biz her daim eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitim hakkımız için mücadele ederken; bize öğrencilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlamak, üniversitelerdeki özgür düşünce ortamına ket vurmak hedefiyle soruşturmalar açıldı. Hocalarımız KHK'larla üniversitelerden ihraç edildi. Tüm bunlarla bilimden uzak, iktidara yakın üniversiteler yaratmaya çalıştılar" dedi.

'GERİ DURMAYACAĞIZ'

Tüm baskılara rağmen üniversite öğrencilerin itiraz etmekten geri durmayacaklarını vurgulayan Özdemir, “Biz, hiçbir sınıfsal ayrıma izin vermeden eşit eğitim alma hakkımızı, gericiliğe karşı bilimsel eğitimi, cinsiyetçiliğe karşı eşitliği, ırkçılığa karşı kardeşliği, baskılara karşı özgürlüğümüzü savunmaya devam edeceğiz" diye belirtti.