ÖHD’den Kilyos raporu: Yetkililer hakkında soruşturma açılmalı

Kilyos’ta kaldırım altında çıkan cenazeler hakkında bir gözlem raporu hazırlayan ÖHD, cenazelerin ailelere teslim edilmesini isterken, işlemin hukuka aykırı olduğu ve sorumluları hakkında soruşturma açılması talebinde bulundu.

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 282 cenazeden 261’inin İstanbul Kilyos Mezarlığı içinde bir kaldırımın dibine gömülmesi haberi üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi avukatlarından oluşan heyet, olayla ile ilgili olarak tespit ve incelemelerde bulunarak bir rapor hazırladı.

19 Aralık 2017 tarihinde Bitlis’teki Garzan Mezarlığı, iş makineleri ile tahrip edilmiş ve çeşitli tarihlerde çatışmalarda şehit düşen 282 gerilla cenazesi ailelerine haber verilmeksizin mezarlardan çıkarıldı.

Ailelerin bu konuda yasal başvurularda bulunmaları üzerine Bitlis Valiliği 2 Ocak 2018 tarihinde yaptığı basın duyurusunda mezarın boş olduğunun tespit edildiğini belirtti.

İki yıl aradan sonra Mezopotamya Ajansı’nın kaldırım altına gömüldüğünü tespit eden görüntülere ulaşmasıyla olay kamuoyuna yansıdı.

ÖHD hazırladığı raporda olay yeri incelemesiyle birlikte cenazelerin kimsesizler mezarlığına değil, kaldırım olarak kullanılan alana gömüldüğünü tespit etti ve görüntülerde geçen olayın gerçeği yansıttığını belirtti.

CENAZELER AİLELERE TESLİM EDİLSİN

ÖHD Kilyos’ta yaptığı incelemeler hakkında raporda şu ifadelere yer verdi: “Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderen yetkililer ve bu cenazeleri İstanbul Kilyos Mezarlığında kaldırım dibine açıkça hukuka aykırı olarak ve insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde defnedilmesinde sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında adli ve idari soruşturma açılmalıdır.

İstanbul Kilyos Mezarlığı’nda kaldırım dibine defnedilen cenazelerin kimlik tespiti işlemlerinin bir an önce tamamlanarak derhal ailelerine tesliminin sağlanması, kimlik tespiti yapılmayan cenazelerin tamamının usulüne uygun şekilde çıkarılarak, çıkarıldıkları Bitlis Yukarı Ölek (Garzan) mezarlığına defnedilmesi gerekmektedir. Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılıp İstanbul Adli Tıp Kurumu’na getirilen ve mezbelelik bir alana defnedilen cenaze sahiplerinden 3 yıllık süreçte yaşadıkları travma, yas tutamama ve manevi ıstıraptan dolayı özür dilenmesi gerekmektedir."