Ölüm orucundaki avukatlara ilişkin yeni karar bekleniyor!

Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’a ilişkin 38. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni bir karar vermesi bekleniyor. ÇHD Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan, “Devlet yetkilileri iki avukat arkadaşımızı öldürmek için uğraşıyor" diye tepki gösterdi.

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilemeyen ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek içi Çağlayan Adliyesi önünde Adalet nöbetti tuttu.

Timtik ve Ünsal’ın fotoğraflarının taşındığı nöbette, Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu adına açıklamayı Çağdaş Hukukçular Derneği ( ÇHD) Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan yaptı.

‘DEVLET İKİ AVUKATI ÖLDÜRMEK İÇİN UĞRAŞIYOR!’

Meslektaşları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talebiyle 5 Nisan’da bu yana ölüm orucunda olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Aslan, Timtik’in 216 gündür, Ünsal’ın ise 185 gündür ölüm orucunda olduğuna işaret etti.

ATK’nin haklarından verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen, 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hukuka aykırı bir şekilde meslektaşlarını tahliye etmediğini anımsatan Aslan, her iki avukatın zorla kaldırıldığı ayrı hastanelerde 7 gündür zorla tutulduğunu belirtti.

Ölüm oruçlarının kritik eşiğinde olan avukatların hastanede mahpus koşullarında tutulduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu: “Arkadaşlarımız 7 gündür rızaları dışında ve herhangi bir tedavi, tektik yapılmaksızın aslında özgürlüklerinden yoksun bırakılıyorlar. Bu tamamen keyfidir. Mahkemenin verdiği tahliyenin verdiği retti kararı ve hastaneye sevk edilerek rızaları zorla müdahale uygulanması kararı açıkça hem iç hukuk hem evrensel hukuk kurallarına, meslek etiğine aykırıdır. Meslektaşlarımız 7 gündür yanlarına gelen hekimlere tıbbı müdahaleyi kabul etmediklerini her seferinde söylüyorlar ama buna rağmen hastanelerde öylece tutuluyorlar. Biz diken üzerindeyiz, saatlerle yarışıyoruz ancak devlet yetkilileri iki avukat arkadaşımızı öldürmek için uğraşıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz.”

MAHKEME HEYETİNİN BİR ÜYESİ MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

Bayram öncesi bu hukuka aykırı karara karşı itiraz dilekçesi verdiklerini hatırlatan Aslan, ancak daha önce aynı gerekçeyle ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek için tahliye kararı veren 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin itirazı reddettiğini belirtti.

Aslan, ATK raporuna rağmen avukatların tahliye kararını reddeden ve hastaneye zorla sevk kararı veren mahkemenin oy çokluyla verdiği tahliyeye ret kararına bir üyenin muhalefet şerhi koyduğuna dikkat çekti.

YENİ KARAR BEKLENİYOR

Ret kararı sonrası dosyanın 38. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini belirten Aslan, dosyayı inceleyen heyetin, savcının talebinin reddine dönük mütalaa verdiğini ve şu an çıkacak kararı beklediklerini aktardı. Aslan, "derhal bu hukuki garabetin son bulmasını" istedi. 

Mücadeleyi devam ettireceklerini vurgulayan Aslan, “Biz arkadaşlarımızın rızaları dışında herhangi bir şey yapamayacaklarını bulunduğumuz her yerde anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Nöbet atılan sloganlarla son buldu.