Özgür Gündem Davası'nda beraat

Özgür Gündem'le dayanıştıkları için yargılanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin, beraat etti.

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılananların duruşması görüldü. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin’in 10. duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Fincancı ile müdafileri kayılırken, yurt dışında bulunan Önderoğlu ve Nesin katılmadı. Duruşmayı, HDP Milletvekili Ahmet Şık, gazeteciler Şanar Yurdatapan, Barış İçin Akademisyenler, Norveç PEN, IPI, AB Delegasyonu, Article 19, RSF ve Britanya Elçiliği ile çok sayıda kişi izledi.

FİNCANCI: BASKILARA KARŞI DAYANIŞTIK

Fincancı, "Biz Dünya Basın Özgürlüğü gününde Özgür Gündem'e yönelik baskılar karşısında bir dayanışma ortaya koyduk" dedi. Özgür Gündem 30 Mayıs 1992'de yayın hayatına başladığını, o tarihten bu yana kapatmalarla, baskılarla geçen bir yayıncılık yaptığını belirten Fincancı, katledilen Özgür Gündem gazetesi muhabir ve yöneticilerinin isimlerini saydı.

Fincancı, "Sadece aklımızı kullanmamız yetmez, bu aklımızı sorumluca kullanmamız lazım. Devleti eleştirmeliyiz. Eleştiremiyorsa sorumlu yurttaş olamayız. Bir insan hakları savunucusu olarak sorumlu yurttaş görevimi yaptım. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye belirtti.

BERAAT

Mahkeme başkanı, "Biz yargı reformunu ve AYM'nin kararını beklemeksizin yargılamaya devam edelim. Beklememize gerek yok. Biz hakimiz. Bizim de kendimize göre bir irademiz var. Yargı reformuna gerek yok, AYM kararını beklemeye de gerek yok, bireysel başvuruyu beklemeye de gerek yok" dedi.

Mahkeme heyeti, suç koşulu oluşmadığını belirterek, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.