Özgürlükçü Demokrasi duruşmasında karar

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 3’ü tutsak 14 çalışanının duruşmasında karar açıklandı. Mahkeme, hapis cezası ve tahliye kararları verdi.

AKP rejimi tarafından kapatılarak malları gasp edilen Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 3’ü tutsak 14 çalışanının yargılandığı davanın 5’inci duruşması İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu yargılanan gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörler Mehmet Ali Çelebi ile Reyhan Hacıoğlu duruşmaya katıldı. Tutuksuz gazeteciler İshak Yasul, Hicran Urun, Pınar Tarlak ve Ramazan Sola’nın da katıldığı duruşmaya Mizgin Fendik SEGBİS’le katıldı.

'GAZETECİLİK REHİN TUTULUYOR'

Duruşmada ilk olarak gazete çalışanı Pınar Tarlak savunma yaptı. Ardından savunma yapan tutsak Gazeteci Mehmet Ali Çelebi, “Gazetecilik rehin tutuluyor, gazetecilik hapsediliyor. Hukuk soyut iddialarla karar veremez. Gazeteciliği hapsetmek demokrasiyi hapsetmektir” dedi.

Gazeteci Hicran Urun da, savunmasında iddianamenin tamamının haberlerden oluştuğunu ve gazeteciliğin yargılandığını dile getirdi. Urun, "Habertürk, Efrîn döneminde yaptığı bir haberinde bir babanın ‘ÖSO kadınlara tecavüz etti’ sözlerini ‘YPG kadınlara tecavüz etti’ diyerek çevirmişti. Biz de Habertürk gibi yapmış olsaydık bugün burada olmazdık” diye konuştu.

Gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul da, suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.
Tutsak Gazeteci Reyhan Hacıoğlu da "Burada bulunmamızın nedeni haberlerimizin bazılarını rahatsız etmesidir” dedi.

KARAR

Mahkeme heyeti, Pınar Tarlak, Ramazan Sola ve Mizgin Pendik için beraat kararı verdi. Hicran Urun, Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul'a "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 3'er yıl birer ay 15'er gün hapis cezası verildi. Yasul'a ayrıca propaganda dan 1 yıl 6 ay 22 gün, Mehmet Ali Çelebi'ye de "yardım etmek" iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar'a da silah bulundurmaktan 10 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, Hacıoğlu, Çelebi ve Yaşar için tahliye kararı verdi.