Öğrencilere çıplak arama işkencesi protesto edildi

Öğrenciler, gözaltındaki Boğaziçili öğrencilere dönük çıplak arama işkencesini protesto etti. Gözaltındakilerin silah ve tecavüzle tehdit edildiği de öğrenildi.

Üniversitesi öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan AKP’li kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı eylem yaptıkları için gözaltına alınıp, çıplak aramadan geçirilen arkadaşlarına ilişkin İHD İstanbul Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. 
AKP’nin üniversitelerde kendi sistemini hayata geçirmeye çalıştığına, baskı ve şiddet siyasetinin ürünü olan kayyum rektörlerin buna örnek olduğuna dikkat çeken Üniversite Öğrencisi Mısra Sıpan, kayyum rektör istemediklerini söyledi.

ÇIPLAK ARAMA, TECAVÜZ TEHDİDİ

Sıpan, Melih Bulu’nun AKP içerisinde aktif siyaset yaptığına dikkat çekerek, kendisine karşı eylem yapan öğrencilerin polis saldırısıyla karşılaştığını ve gözaltına alındığını anımsattı. Gözaltına alınan öğrencilerin emniyet binasında çıplak aramaya maruz bırakıldığını ifade eden Sıpan, “Çıplak aramaya direnen arkadaşlarımız polisler tarafından yere yatırılarak kıyafetleri zorla çıkarılmıştır. LGBTİ+ arkadaşlarımız tecavüz ve ölümle tehdit edilmiş, cinsiyetçi ve fobik polis şiddetine maruz kalmışlardır. Kampüslerden hayatın her alanına demokratik üniversite mücadelesini yükselten, homofobiye, transfobiye ve her türden nefret söylemine karşı duran arkadaşlarımız yalnız değildir” dedi.
Sıpan, AKP iktidarının ve ona bağlı polislerin bir rutini haline gelen çıplak arama zorlamasının, işkence olduğunu belirterek, “Çıplak arama ve zorla soyma fiilleri kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence ve diğer kötü muamele niteliğindedir” diye belirtti.
AKP’nin kendi sistemini üniversitelerde hayata geçirmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Sıpan, “Kayyum rektörlerinizi kabul etmiyoruz. Baskılarınıza, gözaltılarınıza ve her türlü şiddet siyasetinize karşı koymaya devam edecek ve üniversitelerimizi özgürleştireceğiz” diye konuştu.
POLİS NAMLUSUNU GÖSTEREREK TEHDİT ETTİ
Avukat Gökhan Soysal da gözaltında hukuka aykırı uygulamaların söz konusu olduğunu, yasaların uygulanmadığını belirterek, müvekkilleriyle görüştürülmediklerini söyledi. Soysal, dün görüştüğü bir müvekkilinin polislerin kendilerine namluları göstererek, “Devlete nasıl katil dersiniz? Size asıl devleti burada göstereceğiz” tehditlerinde bulunduklarını aktardı.
'SUÇ COĞRAFYASI!'
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise ülkenin suç coğrafyası olduğunu, devletin kendi suçlarını gizlemek için üniversiteleri ele geçirmek istediğini aktardı. Boğaziçi’nin özgür bir üniversite olduğunu söyleyen Keskin, “Bu nedenle sistemi rahatsız etti. Siyasi kimliği belirgin olan bir rektöre herkes karşı çıktı. Daha ilk günden öğrencilerini örgütçü, örgüt üyesi olarak suçladı. Kendi coğrafyasındaki gençlerinden korkan bir rektörden ne beklerisiniz” dedi.
Gözaltındaki öğrencileri görmek için erken saate emniyete gittiğini söyleyen Keskin, “Görüşmem engellendi, 1990l’lı yıllarda bile müvekkillerimizle görüşebiliyorduk. Biat etmeyen damar bugün Boğaziçi’ndedir. O nedenle hepimiz Boğaziçiliyiz” dedi.