Şaraldı: Avukatların taleplerine sahip çıkılmalı

Adil yargılanma talebiyle 150 gündür ölüm orucunda olan meslektaşı Ebru Timtik’i ziyaret eden Av. Seda Şaraldı, sağlık durumu kötüleşen Timtik’in direnişinin adaletsizliğe karşı çıkış olduğunu vurgulayarak, herkesi talepleri sahiplenmeye çağırdı.

Silah mühimmatıyla yakalanan bir itirafçının hiçbir delile dayandırılmayan ve kendini kurtarmaya dönük birbirinden çelişkili ifadeleri nedeniyle yıllarca hapis cezasına çarptırılan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarından Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adalet talebiyle girdikleri ölüm orucu kritik aşamada. Timtik ölüm orucunun 150, Aytaç Ünsal ise 119’uncu gününde. 29 Mayıs 2020 tarihinde Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde tutuklu bulunan meslektaşı Ebru Timtik’i ziyaret eden avukat Seda Şaraldı, Timtik’in son durumunu ANF’ye anlattı.

EKLEM AĞRILARI BAŞLADI

En son 46 kilo olan Timtik’in tartılamadığı için kaç kiloya düştüğünü bilmediğini belirten avukat Şaraldı, ağzının içinde yaralar çıktığına, ağız kuruluğu ve bel, baş, boyun gibi eklem ağrıları yaşamaya başladığına dikkat çekti. Bu zor sürece rağmen Timtik’i çok direngen ve moralli gördüğünü ifade eden Şaraldı, Timtik’in cezaevinden gönderdiği mesajı şöyle aktardı: "Adalet istedikleri için ölüm orucunda olduklarını üstüne basa basa söyledi. Aynı soruşturmada pek çok insana dava açıldığını ancak ilk cezanın avukatlara verildiğini belirterek, bu operasyonun bir bütün olarak savunmaya yapılmış bir gözdağı ve saldırı olduğunu vurguladı.

Bu açıdan sadece adil yargılama talebiyle değil, savunma mesleğine dönük bu saldırıya karşı direndiklerinin altını çizdi. Geleceğe dönük planlar yapıyordu. Yargılamadaki hak ihlalleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular yapmaya çalışıyordu, bununla meşgul olduğunu söyledi. Cezaevinde de avukatlığını ve hak savunuculuğu mücadelesini sürdürüyor."

BARKIN TİMTİK VE OYA ASLAN DA DESTEK İÇİN AÇLIK GREVİNDE

Ebru Timtik ile aynı dosyadan yargılanan avukat kardeşi Barkın Timtik ve avukat Oya Aslan’ın 10 Mayıs 2020 tarihinden bu yana destek için açlık grevinde olduğunu aktaran Şaraldı, Barkın’ın ablasıyla aynı hücrede kaldığını ve refakatçisi olduğunu söyledi. Barkın Timtik ve Oya Aslan ile görüşen Şaraldı, tek isteklerinin taleplerinin acilen kabul edilmesi olduğunu anlattı.

Bunların karşılanmayacak talepler olmadığının altını çizen Şaraldı, Timtik’in sağlık durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çekerek, toplumsal muhalefet başta olmak üzere herkesi çok geç olmadan avukatları sahiplenmeye çağırdı. Adaletsizliğin ülkede herkesin genel sorunu haline geldiğini hatırlatan Şaraldı, bu hukuksuzluklar karşısında sustukça adaletsizliklere her gün bir yenisinin eklendiğini kaydetti.

Timtik ve Uysal’ın dosyasının aylardır Yargıtay’da bekletildiğini belirten Şaraldı, geç olmadan bu dosyanın öne alınıp incelenebileceğini ve avukatların adil yargılama talebi ışığında bir bozma kararı verilebileceğini söyledi. Avukatların direnişinin bütün halkı ve savunma mesleğini ilgilendiren adaletsizliğe karşı mücadele olduğunu vurgulayan Şaraldı, bir an önce adalet taleplerinin karşılanmasını istedi.