Şırnak Cezaevi raporu: Tedaviler engelleniyor, sıcak su verilmiyor

Hak savunucuları, Şırnak'taki tutsaklara dönük hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Tutsaklara sıcak su verilmediğine dikkat çekilen raporda, hasta tutsakların tedavilerinin engellendiği de kaydedildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Şırnak Şubesi Hapishane Komisyonu, İnsan Hakları (İHD) Şırnak Şubesi, Şırnak Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Şırnak Temsilciliği, Şırnak T Tipi Cezaevi'ne ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.

Raporda, salgının başından itibaren devam eden şu sorunlara dikkat çekildi: "Genel su sorunuyla neredeyse hiç verilmeyen sıcak su problemi, acil durumları bildiren yazılı dilekçelerin cevapsız bırakılması, koğuşlardaki doluluk oranları, bazı mühim hastalık ve yaralanmalar olmasına rağmen revire çıkma imkanlarının yok denecek kadar az olması, temizlik malzemelerinin yeterince temin edilememesi, tecrit, yemeklerdeki gramaj ve hijyen sorunu, mektup haklarının kısıtlanması..."

TEDAVİLER VE MEKTUPLARA ENGELLEME

Tutsaklarla görüşen heyet, raporunda, “Revire çıkma halinde yeterli sağlık muayenesi ve tedavi almama veyahut revire çıkarılmama ortak şikayet konusu olmuştur. Revire çıkma taleplerinin gerekçesiz şekilde bekletildiğini, revire çıktıktan sonra tedavilerin ilgili doktor uzmanlık gerektirdiği için yerine getirilemediği, sevklerin ise beklediği, ilaç verme şeklinde revir işlemi yapıldığı, ilaç ücretinin kendilerinin hesabından karşılandığını belirtmişlerdir” dedi.

Raporda şunlar belirtildi:

"Gönderilen mektupların geç verildiğinden kimi zaman 1 ay kadar şikayetçi olduklarını, nedeninin sorulduğunda PTT’den kaynaklı gecikme olarak söylense de hapishane genelinde benzer gecikme yaşanması nedeniyle, hapishaneye ulaşma sonrasında kasıtlı olduklarını, geç verildiğini düşündüklerini, mektup tesliminin de düzensiz olduğunu, kimi zaman gündüz kimi zaman akşam saatlerinde teslim edildiğini iletmişlerdir. Yazılan mektupların keyfi olarak engellendiği, kendilerine iade edildiği, mahpuslar tarafından ortak olarak ifade edilmiştir. 

'TECRİDE KARŞI AÇLIK GREVİNDELER'

Şırnak Hapishanesi'nde halen 2 kişi açlık grevinde. Türkiye’de birçok cezaevinde yüzleri bulan mahpus, İmralı Hapishanesi’nde Sn. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması ve kendilerine karşı insan hakları ihlallerinin baskının sonlandırılması talepleriyle süresiz ve dönüşümlü açlık grevindedirler. Başlatılan bu açlık grevinin daha vahim ve ciddi tabloların ortaya çıkmaması için taleplerin demokratik kamuoyu tarafından duyulması, siyasi iktidarın bu husustaki sorumluluğunu görmesi ve bir an önce bu talepleri karşılaması gerekmektedir. Türkiye yasalarına bile aykırı ‘tecrit’ uygulamaların son bulmasını diliyor, siyasi iktidarı bir an önce sorumlu davranarak hapishanelerdeki tecridi kaldırmaya davet ediyoruz.”

Cumhuriyet Savcısı ile yapılan görüşmelerin detaylarına yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

“Cumhuriyet Savcısı ile görüşme esnasında çözüm odaklı yaklaşım sergilendiği ifade edilerek haftanın en az bir günü hapishanede olduğu, mahpuslarla görüştüğü, hiçbir mahpusun kötü muamele, darp şikayetinin olmadığı ifadesine karşın görüşülen mahpus koğuşlarıyla (B2, B7, B9, B12) ile görüşülmediği mahpusların verdiği bilgilerden anlaşılmıştır. Yazılan dilekçelerin işleme konulmaması, cevap verilmemesi, kaybolduğu şeklinde cevaplar verilmesi, akıbetleri hakkında habersiz kalmalarının ortak ve sürekli olarak uygulanması dilekçe hakkının hak arama özgürlüğünün ihlali mahiyetindedir."

'SALGIN TEDBİRİ YOK'

Raporun devamın şu bilgiler yer aldı:

“Mahpuslar Kovid-19 salgınına karşı yetersiz tedbir alındığını, gerekli temizlik malzemelerine erişim olmadığını, su sorununun kaygılarını arttırdığını belirtmektedir. En temel ihtiyaçlardan olan su ihtiyacının uzun süredir çözümlenememesi sağlık hakkının ihlali boyutuna vardırılmıştır. Bu konuda Savcılık ve İdare ile görüşmeler devam ettirilecektir. Mahpusların kişisel temizlik, Kovid-19 ve genel sağlıklarının korunabilmesi için acilen temizlik malzemesine erişim sağlanmalı ve öncelikli olarak su sorununun çözülmesi gerekmektedir.

Şırnak T Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda keyfi, gayri resmi uygulamaların yoğun olduğu, resmiyet ve akıbet konusunda ciddiye alınması gereken uygulama Kovid-19 ile beraber yoğunlaşmıştır. Rutin işleyiş halini alan keyfi uygulamaların mahpuslara getirilen sınırlamaların ortadan kaldırılabilmesi için başvuruların yapılması gerekmektedir."