AB: Ankara'da Kürt meselesine çözümü konuştuk

AB Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogharini, geçen hafta Ankara'da hükumet yetkilileri ile çok geniş ve etkin görüşmeler yaptıklarını ve Kürt meselesinin çözümünün ise bu görüşmelerin ana meselesi olduğunu söyledi.

Mogharini; "Biz iktidarın darbecilere karşı önlem alınmasını destekliyoruz, fakat toplu tutuklamaları, gayri hukuki bir şekilde görevden almaları, Kürt seçilmişlerin ve belediye başkanlarının görevlerinden alınmasını onaylamıyoruz. En kısa zamanda bunların seçim bölgelerinde, halka dönülmeli ve yeniden seçime gidilmeli" dedi. 

AB Dış-ilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB hükumeti konumundaki icra organı Komisyonun başkan yardımcısı Frederica Mogharini, Avrupa Parlamentosu (AP) genel kuruluna hitaben yaptığı konuşmada; geçen hafta Ankara'da hükumet yetkilileri ile çok geniş ve etkin görüşmeler yaptıklarını ve Kürt meselesinin çözümünün ise bu görüşmelerin ana meselesi olduğunu belirtti.

‘KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ SÜREÇ BAŞLAMALI’

Ankara’daki görüşmelerde hukuk devleti ve demokrasi kurallarına uyulması ve temel bir mesele olan Kürt meselesinin çözüme kavuşması için yeri bir sürecin başlatılması yönünde muhatapları ile görüş alış verişinde bulunduklarını söyleyen Mogharini "PKK'nin de Silah bırakması gerek'' açıklamasında bulundu. Mogharini; Türkiye'nin, AB'nin stratejik bir müttefiki olduğunu, var olan sorunlarını aşması ve Suriye başta olmak üzere bölgede, var olan sorunların giderilmesi için, AB'nin çaba göstermeye hazır olduğunu muhataplarına, ilettiklerini ifade etti. 

'SEÇİLMİŞLERİN GÖREVDEN ALINMASINI ONAYLAMIYORUZ'

Mogharini "Biz iktidarın darbecilere karşı önlem alınmasını destekliyoruz, fakat toplu tutuklamaları, gayri hukuki bir şekilde görevden almaları, Kürt seçilmişlerin ve belediye başkanlarının görevlerinden alınmasını onaylamıyoruz. En kısa zamanda bunların seçim bölgelerinde, halka dönülmeli ve yeniden seçime gidilmeli" diye konuştu.

Kendilerini endişelendiren ciddi sorunlar olduğuna dikkat çeken Mogharini, bu sorunların giderilmesi için Türkiye'nin  üyesi olduğu Avrupa Konseyi ile de ilişki içinde olduklarını belirtti. Magharini, "En endişe verici bir husus da Türk vatandaşları ile Avrupa vatandaşları arasında son zamanlarda, giderek tırmanan bir  şekilde ayrışmanın yaşanıyor olmasıdır" diye konuştu. 

AB Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise "Biz Türkiye'den Kürt ihtilafını askeri olarak değil,  politik olarak çözüme kavuşturmasını bekliyoruz'' vurgusunu yaptı.

KÜRT MESELESİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

AP genel kurulunda iki saate yakın süren tartışmalarda AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ise konuşmasında şunları vurguladı: "Kürt meselesi çözüm bekliyor. Biz AB olarak bu uğurda diyaloğu teşvik etmeliyiz. Zira çatışma halindeki bir Türkiye bölgede etkili olamaz..." 

REJİMİ SORGULAYAN HERKES SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

AP üyesi politik grup temsilcileri ile 40 kadar parlamenterin söz alarak görüş beyan ettiği oturumda, Ankara iktidarının otoriter sapmaları, Kürtlere, aydınlara, gazetecilere ve rejimi sorgulayan herkese karşı bir sindirme girişiminin olduğuna dikkat çekilerek, bunun endişe verici bir gidişat olduğu ifade edildi. Vize serbestisi, mülteciler meselesi, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumları, görevinden alınan belediye başkanları, Suriye'deki durum, DAIŞ ve selefilere karşı mücadele, Kürtlerin pozisyonu gibi konular nedeniyle, Türkiye'nin  AB'ye tam üyelik perspektifinin ise artık sorgulanır bir hal aldığına vurgu yapıldı.