AB’de genç nüfusta işsizlik alarm veriyor

AB’de genç nüfusta işsizlik alarm veriyor

AB Euro Bölgesi’ndeki ekonomik krizin en çok vurduğu genç nüfusta işsizlik oranı alarm zilleri çalıyor. Yunanistan ve İspanya’da yüzde 60’lık oranla en fazla işsizliğin görüldüğü genç nüfusta umutsuzluk giderek daha fazla hakim olurken, tanınmış ekonomist Carsten Brzeski, “Bu durum daha fazla devam edemez. Gençler Avrupa’ya sırtlarını dönerse, büyük kaos yaşanır” uyarısında bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), son yayınlamış olduğu raporda, Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizin sonunun görünmekten uzak olduğunu belirtiyor. Dahası OECD, önümüzdeki bir buçuk yılda Avrupa ülkelerinin çoğunda durumun daha da kötüleşeceğini vurguluyor.   

2014 SONUNDA YÜZDE 12,3’E ULAŞACAK

Dün açıklanan raporda, Euro Bölgesi ülkelerinde ortalama işsizlik oranının 2014 sonlarına doğru yüzde 12,3’ü bulacağı belirtildi. İşsizlik oranının Fransa’da yüzde 11, İtalya’da yüzde 12,5, İspanya’da yüzde 27,8, Yunanistan’da ise yüzde 28,2’ye yükseleceği tahmin edilirken, sadece Almanya’da yüzde 5’in altına düşmesi bekleniyor.

48 MİLYON KİŞİ İŞSİZ

Raporda, "OECD genelinde toplam 48 milyon kişi işsiz; bu rakam, krizin başladığı tarihten bu yana 16 milyon artışı ifade ediyor," denilirken, bu durumun birçok ülkede sosyal doku üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

KAYIP NESİL

 İstatistiklerde en can alıcı olan gençler arasındaki işsizliktir. OECD’nin bu konudaki rakamları alarm düzeyinde. Yunanistan’da 25 yaş altı gençlerin yüzde 60’ı işsiz. İspanya’da gençlerin yüzde 55’i, Portekiz’de ise yüzde 40’ı işsiz.

BÜYÜK KAOS

Belçika De Morgen gazetesine konuşan ekonomist Carsten Brzeski, gençler arasındaki işsizlik oranının giderek kontrol edilemez hale geldiğini söyledi. Brzeski, “Bu durum daha fazla devam edemez. Bir nesil kayıp olma tehdidi altında. Gençler Avrupa’ya sırtlarını dönerse, büyük kaos yaşanır” dedi.

OECD’DEN ALIŞILMADIK ÖNERİLER

Durumun patlama düzeyinde olduğunun farkında olan OECD ise, krizin önüne geçilmesi için, gençleri işe almaları için şirketlere sübvansiyon verilmesi gibi daha fazla devlet müdahalesini istiyor. Şimdiye kadar daha az devlet müdahalesini savunan bir örgütün bu çıkışı durumun vahametini gösterir nitelikte.

OECD istihdam bölümünden Stefano Scarpetta, alışılmışın dışında önlemler önererek hükümetlerden gençlere iş olanağı yaratmaları için hızlı harekete geçmelerini istediklerini söyledi.

MİLYARLAR İŞE YARAYACAK MI?

Gençler arasındaki işsizlikle mücadeleyi öncelikleri arasına alan AB liderleri geçtiğimiz ay bunun için 8 Milyar Euro yatırım vaadinde bulunmuştu. Ancak söz konusu milyarlarla hızla bir dönüşün sağlanacağından büyük şüphe duyulmakta.

Brzeski, “Sihirli bir çözüm yoktur. Ekonomik büyüme şu anda işsizliği düşürmek için çok zaif. Yeni yatırımlarla bile yeni iş olanaklarının sağlanması yılları alır” dedi.