AB Liderleri bütçe krizini aşmaya çalışıyor

AB Liderleri bütçe krizini aşmaya çalışıyor

2014-2020 bütçesini görüşmek üzere Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nde farklı farklı rakamlar havada uçuşurken, zirvenin yeni bir krizi beraberinde getirmesinden korkuluyor.  Britanya Başbakanı David Cameron’un başını çektiği kemer sıkma politikasına Almanya destek verirken, özellikle tarımsal desteklerdeki kesintilerden etkilenecek olan Fransa-İtalya ikilisi ile küçük üye ülkeler karşı cephede yer alıyor.

AB’nin Brüksel’de dün 6 saat gecikmeyle akşam saat 21’de başlayan zirvesi öncesinde, üye ülkelerin devlet başkanları ve başbakanları arasında görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin temel çıkmaz noktası 7 yıllık yeni bütçenin ne kadar kesintiye uğrayacağı.

Zirvenin açılışını yapan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yeni bütçenin AB’nin geleceği için ekonomik büyüme, yatırımlar ve özellikle gençler için yeni iş alanlarının yaratılmasını hedeflemesi gerektiğini söyledi. AB üyesi ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara da dikkat çeken Van Rompuy, yeni bütçenin 2007-2013 bütçesinden daha düşük olacağını ve tüm üyelerin üzerinde uzlaşacağı bir miktarda olması gerektiğini de kaydetti.

BRİTANYA VE FRANSA KARŞI KARŞIYA

Kasım ayı sonunda toplanan AB Zirvesi’nde yaşanan sert tartışmalar sonucu, bu ayki zirveye bırakılan AB Bütçesi için üye ülkelerden birbirine çok zıt öneriler geliyor. Daha önce AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso’nun zirveye sunduğu 1 trilyon 61 milyar euroluk bütçenin 1 trilyon avro sınırının altına çekilmesinde zımnen uzlaşılmıştı.

AB karşıtlığının zirvede olduğu ve birlikten ayrılmanın dahi tartışıldığı Britanya’nın Başbakanı David Cameron zirve öncesinde, bütçenin üye ülkelerin kemer sıkma politikalarını dikkate alarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Cameron, bütçenin kendi isteklerine yakın bir miktarda olmaması durumunda veto hakkını kullanacaklarının da altını çizdi.

Cameron’un, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy tarafından da desteklenen 960 milyarlık bütçeye yakın durduğu da bildiriliyor. Britanya Başbakanı, Kasım ayında yeni bütçenin 886 milyar olmasını istemişti. Cameron’a hali hazırda Almanya Başbakanı Angela Merkel de destek veriyor.

Öte yandan, AB tarım fonlarından en çok yararlanan Fransa ve İtalya ile, birliğe aktardığından çok fon alan Polonya, İspanya ve küçük ülkelerin bütçenin sıkılaştırılmasına karşı oldukları da biliniyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Avrupa her ne pahasına olursa olsun ‘uzlaşma’ diye ortak politikaları terkeder, tarımı unutur ve ekonomik büyümeyi gözardı ederse, ben bunu kabul etmeyeceğim. Fransa, tasarruf yapılması gerektiğini biliyor ancak, ekonomiyi de zayıflatmamak lazım" sözleriyle, bütçenin aşırı derecede kısıtlanmasına karşı çıktı.

SON SÖZ PARLAMENTODA OLACAK

AB zirvesinde şimdilik rakamlar havada uçuşurken, müzakerelerden sonra ortaya çıkacak miktarın Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor. Hem AP hem de AB Komisyonu bütçede eskisine oranla tasarrufa gidilmesine karşı çıkıyorlardı.

Konuyla ilgili konuşan AP Başkanı Martin Schultz, üye ülkelerin 960 milyar euroluk bütçede anlaşacaklarını, ancak net ödemelerin 910 milyar civarında olacağını söyledi. Schultz, AP milletvekillerinin büyük kesintiler yapılacak bir bütçeye onay vermeyeceğini de kaydetti.