AB Midilli’deki mülteci dramına çözüm bulamıyor

Avrupa Birliği, kampları yanan Yunanistan’ın Midilli adasındaki 13 bin mültecinin dramını bitirecek ortak bir çözümü bulamıyor. Yunan polisi ise adadan çıkmak için gösteri yapan mültecilere gaz ve tazyikli suyla saldırdı.

Yunanistan en büyük mülteci kampı Mario, Türkçe adı Midilli olan Lesbos adasındaydı. En fazla 3 bin kişinin kalabileceği kampta 13 bine yakın mülteci kalıyordu. Kampın kötü yaşam koşullarına son günlerde bir de koranavirüs vakaları eklenmişti. Çarşamba gecesi kampta çıkan yangın kampta bulunan ev ve çadırları küle çevirdi.

Kamptaki yangından aralarında çok sayıda çocuklu ailenin de bulunduğu binlerce mülteci sokak, park ve yol kenarlarında uyuyordu. Salgını gerekçe yapan Yunan hükümeti mültecilerin adadan çıkmasını yasaklayarak adada dün yeni bir kampın inşasına başladı. Ancak sığınmacılar yeni kampın da eskisinden farklı olmayacağını, yarım kalan mülteci yolculuklarının tamamlamak için adadan çıkmalarına izin verilmesini talep ediyor.

“Özgürlük” sloganıyla protesto gösterileri yapan mültecilere Yunan polisinin müdahalesi ise sert oldu. Mültecilerin kurduğu barikatları polis gaz ve tazyikli su kullanarak dağıttı. Uluslararası haber ajanslarının mültecilere yönelik polis saldırısına ait fotoğraf ve video görüntüleri geçmesinin ardından çok sayıda sivil toplum kuruluşundan Atina hükümetine kınama geldi.

MÜLTECİLERİ İSTEMEYEN ÜLKELERDEN YENİ KAMP TEKLİFİ

AB üyesi ülkeler ise adada aylardır devam eden mülteci dramına ortak bir çözüm bulma niyetinde değiller. Mültecilerin diğer AB ülkelerine kabul edilmeleri için özellikle Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde geçtiğimiz hafta yapılan gösteriler ile kamuoyunun baskısı ardından sadece 18 yaşının altındaki refakatçisiz çocuklara ilişkin bir karar alındı.

AB üyesi bazı ülkeler ile İsviçre 400 çocuğu kabul edeceklerini açıkladı. Çocukların önemli bir kısmının da Almanya ve Fransa’ya gideceği öğrenildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer, çocukların kabul edilmesinin ilk adım olduğunu, çocuklu ailelerin de kabul edilmesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Batı Avrupalı ülkelerin bu girişimi karşısında kıtanın doğusunda kalan bazı ülkeler ise mültecilerin AB’ye kabul edilmeleri yerine adada yeni bir mülteci kampının inşa edilmesi teklifinde bulundular. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile temasa geçen Polonya, Çekya, Slovakya ve Macaristan yetkilileri yeni kampın kurulmasına yardımcı olmaya hazır olduklarını bildirdiler. Hatta Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yeni kampa yerleştirilecek 150 evin tamamlandığını ve Yunanistan’a gönderilmek üzere bekletildiğini belirtti.