ABD-İran arasındaki gerginlikte son durum

ABD Başkanı Donald Trump, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin yeni bir savaş başlatmaktan ziyade ‘bir savaşı bitirme’ amaçlı olduğunu savunurken, birçok ülke ve kurumdan farklı yorumlar gelmeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletlieri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın emriyle İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırının ardından gerginlik devam ediyor. AB, tarafları ‘itidalli’ davranmaya çağırırken, Irak Parlamentosu konuyu görüşmek üzere yarın özel gündemle toplanıyor.

ALMANYA IRAK’TAKİ ASKERİ EĞİTİMİ DURDURDU

Alman haber ajansı Dpa’nın haberine göre, Alman ordusu Bundeswehr tarafından Irak’taki askeri birliklere verilen eğitimler geçici olarak durduruldu. Benzer şekilde DAİŞ çetelerine karşı koalisyon tarafından da bu yönlü bir kararın alındığı ve bunun ‘askerleri koruma’ amaçlı olduğu bilgisi paylaşıldı.

İRAN YANLISI GRUBA YAPTIRIM KARARI

ABD Dışileri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kudüs Gücü’ne yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi bünyesindeki Asaib Ehl El Hak Hareketi’ne yönelik yaptırım kararı alındığı duyuruldu. Bakanlık, Kays el Xazali öncülüğündeki grup ve liderlerinin İran’la müttefik olduğuna dikkat çekerken, Tahran adına ‘terör ve şiddet’ eylemleri gerçekleştirdikleri iddia edildi. Açıklamada, Tahran yönetiminin Irak’ın egemenliğini yok etmeye yönelik politikaları olduğu ve bu örgütlerin de bu amaçla kullanıldığı, Asaib Ehl el Haq örgütünün 2006’dan bu yana Amerikan hedeflerine yönelik 6 bini aşkın saldırı düzenlediği savunuldu.

TRUMP: SAVAŞI ÖNLEMEK ADINA HAREKET ETTİK

ABD Başkanı Donald Trump ise, ülkesinin İran’la bir savaştan yana olmadığını söyledi. “Bir savaşı sonlandırmak adına hareket ettik. Savaşa başlamak amacıyla hareket etmedik” diyen Trump, ülkesinin diğer ülkelerle ‘barış, iş birliği ve dostluk’ amaçladığını savundu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILIYOR

Öte yandan Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ardından dün ABD’nin Ortadoğu’ya 3 bin 500 ek asker sevk ettiği duyurulmuştu.

ABD’nin birçok büyük şehrinde ise olası ‘terör saldırıları endişesiyle’ güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bildiriliyor. New York Kent Belediyesi Başkanı Bill de Blasio, şehirde olası bir saldırıya karşı ‘alarm halinde’ olduklarını söyledi.

Ancak ABD İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkeye yönelik ‘ciddi bir tehdidin’ olmadığı vurgulandı.

AB’DEN TARAFLARA UYARI

Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada ise, tarafların ‘itidalli’ davranmaları istendi. AB’nin dışişleri ve savunmadan sorumlu komiseri Josep Borrell, ‘tüm taraflar ve tüm partnerlere’ yaptığı çağrıda, ‘sorumlu davranma’ çağrısı yaptı.

Borrell, “Bir başka kriz yıllardır Irak’a istikrar kazandırmak için ortaya konulan çabaları tehlikeye atabilir” uyarısında bulundu.

IRAK PARLAMENTOSU YARIN TOPLANIYOR

Kasım Süleymani’nin başkent Bağdat’ta öldürülmesini görüşmek üzere Irak Parlamentosu’nun da yarın toplanacağı duyuruldu. Başbakan Adil Abdül Mehdi, parlamentonun ‘özel gündemle’ toplanmasını talep etmişti. Başbakan, Süleymani’ye yönelik saldırının devletlerin egemenliğine yönelik saldırı olduğunu söylemişti.

DEMOKRAT SENATÖR: AMERİKAN HALKININ VE KONGRE’NİN ONAYI ŞART

Donald Trump’ın Kongre’ye herhangi bir bilgi vermeden Süleymani’ye yönelik saldırı emrini vermesi, ABD içinde tartışmalara neden oldu. Demokrat Parti üyesi senatör Chuck Schumer, Trump’ın aldığı kararın bireysel olduğunu ve ülkeyi ‘tek başına bir savaşa sokamayacağını’ vurguladı.

Schumer, “Eğer (Trump) daha uzun süreli bir askeri birlik yığılmasını ve potansiyel bir husumet planlıyorsa, hükümetin Kongre’nin ve Amerikan halkının onayını alması gerekecek” diye konuştu.

İSVİÇRELİ DİPLOMAT İKİ KEZ BAKANLIĞA GİTTİ

Öte yandan ABD ile İran arasındaki tek diyalog kapısı olarak bilinen İsviçre’nin Tahran’daki temsilcisinin iki kez Dışişleri Bakanlığı’na gittiği öğrenildi. ABD’nin Tahran’da büyükelçiliğinin olmaması nedeniyle İsviçre’nin diplomatik temsilciliği bir nevi aracı görevi görüyor.