ABD: İran yanlısı grup üsse saldırdı

ABD ve uluslararası koalisyon güçlerinin konumlandığı Kerkük’teki üsse saldırı yapıldı. ABD, saldırıyı İran yanlısı Irak Hizbulah örgütünün yaptığını belirtti, İran’ı sorumlu tuttu.

Kerkük'teki K1 Askeri Üssü'ne dün gece saat 19.20'de düzenlenen roket saldırısında 1 sözleşmeli sivil personelin öldüğü, birçok Amerikalı ve Iraklı askerin yaralandığı açıklandı.

Saldırıya ilişkin ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı koalisyon tarafından bir yazılı açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada, “27 Aralık Irak saatiyle dün akşam 19.20'de koalisyon askerlerinin de bulunduğu Kerkük'teki bir askeri üsse düzenlenen roketli saldırıda bir sivil, ABD'li sözleşmeli personel ile birçok Amerikalı ve Iraklı asker yaralandı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı yürüttüğü kaydedildi.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Kerkük Polis Müdürlüğü'nden saldırıya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklama, Kerkük Polis Müdürü Ali Kemal tarafından yapıldı. Kemal, saldırının DAİŞ tarafından yapıldığını belirtti.

ABD'li yetkililer ise bugün sabah saatlerinde bir açıklama yaptı, saldırının İran yanlısı Irak Hizbulahı tarafından yapıldığını belirtti. Açıklamada, İran ve kendisine bağlı gruplar sorumlu tutuldu. Kasım ve Aralık ayı başlarında da ABD’nin Anbar, Musul ve diğer bölgelerdeki askeri üslerinden bazıları roketli saldırıya hedef olmuştu.

ABD'nin, Kerkük'teki K1 Askeri Üssü'nün yanı sıra Irak'ta 8 askeri üssü daha bulunuyor.

Kerkük’teki en büyük askeri üslerden biri olan Keywan’da DAİŞ'ten önce yaklaşık 12 bin asker kalıyordu.