ABD’de kuraklık riski düşük, kirlilik riski ise yüksek
Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte kuraklıkların baş gösterdiği bölgelerden olan Kaliforniya’da su kaynaklarına ilişkin ‘umut verici’ bir araştırma yayınlandı.
Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte kuraklıkların baş gösterdiği bölgelerden olan Kaliforniya’da su kaynaklarına ilişkin ‘umut verici’ bir araştırma yayınlandı.
Su kaynaklarının bilinenden fazla olduğu tahmin edilse de, hem tuzlu olması hem de sondajlamalar nedeniyle ciddi oranda kirlenmesi nedeniyle tehlikenin sürdüğü uyarısı yapılıyor.
39 milyonluk nüfusuyla Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük eyaleti olan Kaliforniya, aynı zamanda ülkenin en büyük tarım arazilerine sahip olması nedeniyle de önemli. Küresel ısınmayla bağlantılı olarak bu eyaletteki kuraklık da son yıllarda giderek artmış ve 2014 yılında su kıtlığı gerekçesiyle olağanüstü hal ilan edilmişti.
SU KAYNAKLARI 3 BİN METREYE KADAR İNİYOR
Yapılan yeni bir araştırmaya göre ise, Kaliforniya’daki yeraltı su kaynakları bugüne kadar tahmin edilenden çok daha fazla. Stanford Üniversitesi’nden Mary Kang ve Robert Jackson adlı jeologların yaptığı araştırmaya göre, daha önce su kaynaklarının yer yüzeyinin bin metre altına kadar indiği tahmin edilirken, gerçekte ise 3 bin metreye kadar su kaynaklarının olduğu anlaşıldı.
Proceedings dergisinde yayınlanan araştırmada, su kaynaklarının fazlalığına rağmen büyük oranda kirli olduğu veya kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. Kirlenmenin ise özellikle petrol ve gaz aramaları için yapılan sondajlar nedeniyle oluştuğu ve mevcut yeraltı su kaynaklarının arındırılmasının gerekebileceği uyarısı da yapıldı.
TUZLULUK VE SONDAJLAR NEDENİYLE KİRLİLİK ORANI YÜKSEK
Araştırmada, Kaliforniya’daki su kaynaklarının önemli oranda tuzlu olduğu ve tarıma elverişli hale gelmesi için arındırılması gerektiği kaydedildi. Yine içme suyu kaynaklarının da tehlike altında olduğuna dikkat çekiliyor.
ABD’nin sebze ve meyve üretiminin önemli bir kısmı Kaliforniya’da yapılırken, bu eyalette yaşanan kuraklıkların ciddi etkilerinden endişe ediliyordu. 2014 yılında Eyalet Valisi Jerry Brown tarafından su kullanımında olağanüstü önlemler kapsamında kent ve komünlerin su tüketimini dörtte bir oranında azaltmaları istenmişti.
Daha önce yapılan bazı araştırmalara göre ise, kuraklıklar nedeniyle 2010 yılından bu yana eyalette 40 milyon kadar ağacın yok oldu. Kimi uzmanlar ise bu sayının 58 milyon olduğunu savunuyor.