ABD insan hakları raporunda Türkiye’ye sert eleştiriler
ABD insan hakları raporunda Türkiye’ye sert eleştiriler
ABD insan hakları raporunda Türkiye’ye sert eleştiriler
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012 İnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yer aldı. Raporda ülkedeki adalet sistemi, ifade özgürlüğü, yargısız infazlar, gösterilere yapılan sert müdahaleler ve kadın cinayetleri gibi konularda Ankara hükümetinin politikaları beklenmeyen şekilde ağır ifadelerle eleştirildi.
Bakanlık tarafından her sene yayınlanan ve dünyanın tüm ülkelerindeki insan hakları durumunu içeren raporda Türkiye’de ucu açık ifadelerin bulunduğu “anti-terör” yasaları, yargının şeffaf olmaması gibi nedenlerle adaletin etkin bir şekilde sağlanmasında sorunlar olduğu dile getirildi. Raporda yargı reformlarıyla binlerce insanın cezaevlerinden tahliye edilmesinin beklenmesine rağmen yargı kurumununu politize olması nedeniyle hakimlerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdikleri belirtildi. Raporda KCK davası da bu kapsamda ele alındı.
Soruşturmaların gizliliği emirlerinin savunma makamlarının delillere ulaşmasını engellediği ve şüphelilerin etkin bir şekilde korunmasının önüne geçtiğinin belirtildiği raporda hakim ve savcılar arasındaki yakın ilişkinin yarattığı sorunlara da dikkat çekildi.
Raporda ülkede oto-sansürün oldukça yaygın bir uygulama olduğu ve basın özgürlüğü ve İnternetin kısıtlamalara tabii tutulduğu belirtilirken Türk Başbakanı Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu liderlerin kendilerini eleştirenleri mahkemeye verdiklerine dikkat çekildi. Türk devletinin yasal gösterilere katıldıkları gerekçesiyle binlerce kişiyi “anti-terör yasaları” kapsamında yargıladığı ve tutukladığının ifade edildiği raporda bunun toplantı ve gösteri hürriyetini kısıtladığı vurgulandı.
Hükümetin kadınlar, çocuklar ve eşcinseller gibi kesimleri korumak konusunda yetersiz kaldığının da söylendiği raporda yargısız infazların Türkiye’de hala bir sorun olduğuna dikkat çekildi.