Açlık grevindeki tutsak öğretmene darp ve tehdit 

Tarsus Cezaevi’nden İstanbul'a sevk edilme talebiyle 29 gündür açlık grevinde olan öğretmen Meral Dönmez darp edildi ve tehditle karşılaştı. Anne Sose Dönmez, 38 kiloya düşen kızının, işkenceden ötürü  bacak ve kollarının morardığını açıkladı.

'Disiplin cezaları' bahane gösterilerek Tarsus Cezaevi’nden İstanbul'a sevk talebi kabul edilmeyen, 29 gündür açlık grevindeki atanamayan öğretmenlerden Meral Dönmez, darp edildi ve tek kişilik hücreye konmakla tehdit edildi.

KOL VE BACAKLARINDA EL BÜYÜKLÜĞÜNDE MORLUKLAR

Kızının darp edildiğini 29 Eylül Cumartesi günü  kendisiyle yaptığı telefonla görüşmesi  esnasında öğrenen Sose Dönmez, bu haberin etkisiyle iki gündür uyuyamadığını; kızı için çok endişelendiğini söyledi. Darp olayının 24 Eylül Pazartesi günü yaptıkları görüş sonrası gerçekleştiğini anlatan Dönmez, açlık grevinden ötürü giderek halsizleşen kızının işkence sonrası nefessiz kaldığını, el büyüklüğünde morluklar oluşan kol ve bacaklarını günlerce oynatamadığını ve hâlâ kendine gelemediğini anlattı. Bu yetmiyormuş gibi şimdi de tek kişilik hücreye konmakla tehdit edildiğine dikkat çeken Anne Dönmez, şöyle konuştu: 

"Silivri ve Şakran cezaevlerinde kitap ve yayın yasaklarını protesto ettiği için aldığı disiplin cezaları gerekçe gösterilerek hem sevk talebi kabul edilmiyor, hem Adalet Bakanlığı’na yazdığı dilekçeler gönderilmiyor, hem de tek kişilik hücreye konmakla tehdit ediliyor. Daha önce Tarsus Kadın Hapishane Müdürü ile görüştüğümüzde  bize Meral’in tek kişilik hücreye konulmayacağını beyan etmesine rağmen,  kızım bana telefonda hücreye götürülmek istendiğini  bildirdi. Müdür ona 'ancak revirden rapor alabilirsen, seni hücreye yollamam' demiş. Kızım da hücreye konulmasının açlık grevinin  45- 50'li günleri bulması anlamına geldiğini söyledi.”

‘BÜROKRASİDE ERİYEN KIZIMIN HAYATI’ 

Kızının 38  kiloya düştüğüne işaret eden Dönmez,  grevin uzamasıyla beyin kanaması ve epilepsi krizi geçirme riskinin tetiklenebileceği belirtti. Sevk talepli dilekçeye 10 gün sonra cevap veren Adalet Bakanlığı’nın topu infaz kurumuna attığını aktaran Dönmez, “Oysa biz hapishane yönetimine sorduğumuzda bize  Adalet Bakanlığı’na yazmamız gerektiğini söylemişti. Dilekçeyi, ‘Adalet Bakanlığı Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne  verilmek üzere Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi Müdürlüğü’ne’ şeklinde bir başlıkla yazmadığımız ve Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi Müdürlüğü aracılığıyla göndermediğimiz için bize yanıt veremezlermiş, oysa bu bürokraside eriyen, kızımın hayatı. Yeniden dilekçemizi yazdık” dedi. 

'HÜCREYE KONULURSA...'

Bir an önce kızının sevkinin yapılmasını isteyen Anne Sose Dönmez, şunları kaydetti:  “Açlık grevine başlarken zaten zayıf olan Meral, açlık grevinin 300'üncü günündeki biri kadar zayıflamış bir durumda. Görüş sırasında  bana  sımsıkı sarıldığında o kadar halsizdi ki canını yakmamak için ona sarılamadım bile. Eğer hücreye konulursa haber alamayız, şekerini, ilacını veriyorlar mı, bilemeyiz. Düşse, beyin kanaması geçirse, müdahale edemeyiz.  Artık uyuyamıyorum, kızımın o hali gözümün önünden gitmiyor. Geç olmadan sevk edilsin.”