Açlık Grevlerine Vicdani Çözüm İnisiyatifi kuruldu

AKP'nin kurucularından Fatma Ünsal Bostancı'nın da aralarında bulunduğu İslami kimliğiyle bilinen siyasetçi, entelektüel, kanat önderi ve din alimleri, Açlık Grevlerine Vicdani Çözüm İnisiyatifi kurdu.

Amed’de Demokratik İslam Kongresi (DİK) öncülüğünde açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla İslami kimliğiyle bilenen siyasetçi, entelektüel, kanat önderi ve din alimlerinin katılımıyla düzenlenen toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Eşbaşkanlık Divan üyeleri, AKP’nin kurucularından Fatma Ünsal Bostan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Farisoğulları, Hüda Kaya, Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Saliha Aydeniz, Ömer Faruk Gergerlioğulları, Şeyh Said Derneği, İlim-Der, İnsan ve Özgürlük Partisi temsilcileri ve kanaat önderleri ile İslami kimlikli entelektüelin yanı sıra çok sayıda din aliminin katılımıyla yapılan toplantının sonuç bildirgesi basın toplantısıyla açıklandı.

Bediüzaman Saîd-î Kurdî’nin "Medar-i niza bir mesele varsa meşveret ediniz. Çok sıkı tutmayınız. Herkes bir meşrepte olamaz. Müsamaha ile birbirine bakmak şimdi elzemdir" sözünün yazılı olduğu pankart ile "Leyla ve açlık grevi direnişlerine ses ver!", "Ölüm değil, çözüm, hukuk ve adalet işlesin tecrit kırılsın, kimse ölmesin!" pankartlarının asıldığı salonda toplantının sonuç bildirgesini açıklayan HDP Milletvekili Faruk Gergerlioğlu, "Açlık Grevlerine Vicdani Çözüm İnisiyatifi" kurduklarını duyurdu.

Toplantının Türkiye'nin dört bir yanından katılımcılarla gerçekleştiğine dile getiren Gergerlioğlu, açlık grevlerinin İmralı'da uygulanan tecrit nedeniyle başladığını ve aynı gerekçeyle devam ettiğini söyledi. Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in başlatmış olduğu açlık grevlerinin Türkiye'deki cezaevlerinde 3 bin kişinin katılımıyla yurtiçi ve yurtdışında devam ettiğini hatırlatan Gergerlioğlu, açlık grevlerinin kritik aşamaya geldiğinin altını çizdi. "Açlık grevleri Türkiye’nin en önemli sorunudur" diyen Gergerlioğlu, "Binlerce insanın hayatı mevzubahistir. Gereken önlemler alınmazsa yaşam hakkını ihlal eden ölüm vakaları art arda gelebilir ve bu Türkiye toplumu için kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir. Kürt'üyle, Türk'üyle, Müslüman'ıyla, Hıristiyan'ıyla, toplumun her kesiminin bu açlık grevlerinde bir çözümü mutlak surette bulması ve önermesi gerekmektedir" diye konuştu.

Açlık grevlerinin mutlak bir çözümle sonuçlanması için ellerinden geleni yapacaklarını anlatan Gergerlioğlu, açlık grevlerinin çözümü için bir araya geldiklerini ve bu doğrultuda bazı kararlar aldıklarına işaret etti. Toplantıya katılanların bir inisiyatif kurulmasında karar kıldıklarını ve katılımcıların inisiyatif kurduğunu dile getiren Gergerlioğlu, inisiyatifin adının da Açlık Grevlerine Vicdani Çözüm İnisiyatifi olduğunu açıkladı.

Her kesimin katılımıyla kurdukları inisiyatifin açlık grevlerine vicdani çözüm önerdiğini belirterek, şunları söyledi: "Bizim çağrımız Türkiye ve dünyayadır. Türkiye’deki ve dünyadaki inanç gruplarınadır çağrımız. Gelin Türkiye’de sorunun çözümü için açlık grevlerinde sıkıntı içerisinde olan insanlarımıza bir yardım eli ve bir vicdan eli uzatın diyoruz. Hristiyan’ı, Yahudi’si, Müslüman’ı, Ateisti Türkiye ve dünyadaki kesimlere sesleniyoruz. Gelin bu büyük insani sıkıntıya, annelerin büyük bir üzüntüyle izlediği açlık grevlerine insani, vicdani ve hukuki bir çözüm bulalım. İktidarın çözümsüz tavrına karşı tüm insanlığı çözüme çağırıyoruz. Her kesimden insana bu taleplerimizi ileteceğimizi beyan ediyoruz. Buradan tüm Türkiye'deki ve dünyadaki inanç gruplarına yönelik ziyaret taleplerimizi ileteceğimizi beyan ediyoruz. Tüm dini otoriterlere bu insani sıkıntıya bir çözüm bulabilmek için yardım eli, dostluk eli uzatmaları için istirham ediyoruz. Bu çerçevede Türkiye'deki en önemli dini kuruluş olan Diyanet İşleri Başkanlığına ve sivil toplumun tüm İslami cemaatlerine, derneklerine, vakıflarına, tarikatlarına bu çağrımızı buradan iletiyoruz. Hıristiyanlığın Papa merkezine ve Yahudiliğin tüm dini otoriterlerine bu çağrımızı buradan ileteceğimizi beyan ediyoruz. Oluşturduğumuz yürütme kurulumuz ile açlık grevinde olan insanların ailelerini ziyaret edeceğiz. Bizler bir an önce harekete geçerek düşüncelerimizi resmiyete de geçirerek bahsettiğimiz resmi kuruluşlara da ileteceğiz. İktidara da buradan sesleniyoruz mutlak suretle bu konuda bir çözüm bulunması gerekmektedir. Bu sorunun çözümü için var gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz."