AFP: Hewlêr’de fiili monarşi kuruldu

Fransız Haber Ajansı AFP, Federal Kürdistan Bölgesi’nin Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani tarafından yönetilmesini, “Irak Kürdistanı’nda aile iktidarı güçlendi” şeklinde yorumladı.

AFP, “Irak Kürdistan’ı bundan böyle iki kuzen tarafından yönetiliyor: Neçirvan ve Mesrur Barzani. Uzmanlara göre, iktidara demokratik gelişleri, onlarca yıldır rakip iki klan tarafından yürütülen özerk bölgenin ‘monarşik’ idaresini mühürledi” yorumunda bulundu.

AFP, Bölge Başkanı olan Neçirvan Barzani’nin Mesut Barcani’nin yeğeni, Mesrur Barzani’nin ise eski Başkan Barzani’nin oğlu olduğuna dikkat çekti. 52 yaşındaki Neçirvan Barzani, aynı zamanda Mesut Barzani’nin damadı olarak dikkat çekiyor.

Uzmanlar, 2005 yılında Başkanlık görevinin kurulmasıyla birlikte bu göreve gelen Mesut Barzani’nin gölgesinin Kürt siyasetini etkilemeye devam edeceğini kaydediyor. 

FİİLEN MONARŞİ

Tahrir Institute for Middle East Policy’den Kemal Çomani, yönetici kurumlarda “bugün Barzani ailesi daha da güçlendi” dedi. Çomani, “Yasal olarak Irak’ta veya Kürdistan’da bir monarşiyi dayatmanın imkansız olduğunu biliyorlar ama fiiliyatta bir monarşi kurdular” diye ekledi.

New York merkezli “Federe Kürdistan Bölgesi” uzmanı Megan Connelly, siyasi ağırlık merkezinin de resmi kurumlardan gayrı resmi ve ailesel çevreye kaydığına dikkat çekti.

AFP’ye konuşan Connelly, “Barzani’nin genel karargahı kendisini alternatif bir kurum olarak dayattı ve bugün daha görünür durumda” şeklinde konuştu.

Connelly’ye göre Başkan’ın resmi görevi zayıfladı ve “Neçirvan Barzani’nin Mesut Barzani’nin gölgesinden çıkması zor olacak”.

Neçirvan Barzani, Mart ayında Al Monitor internet gazetesine verdiği mülakatta Mesut Barzani’nin “gerçek başkan” olarak kalmaya devam ettiğini belirterek, onun için Kürt siyaset sahnesinden çıkamayacak “tek kişi” demişti.

İKTİDAR ÇATIŞMALARI BÜYÜYECEK

Çomani, “Neçirvan ve Mesrur Barzani dışarıdan gelecek tehditlere karşı birlik olmaya devam edecekler ama iktidar ve kaynaklar için iç çatışmalar büyüyecek” analizinde bulundu.

Connelly ise böyle bir durumda Mesut Barzani’nin hakem olarak kendisini dayatabileceğine işaret etti.

Merkezi Bağdat Parlamentosu’nda Yeni Nesil partisinin milletvekili Serkewt Şemseddin, “Mesrur Barzani’nin Başbakanlık görevine atanması Kürdistan’da demokratik yollarla bir aile iktidarının kurulmasının son hamlesidir” dedi.

TEHLİKELİ BİR NORMALLEŞME VAR

Şemseddin’e göre tepkinin olmaması “tehlikeli bir normalleşmenin” işareti. Şemsettin, Güney Kürdistan sakinlerinin “demoralize olduğu, izlenen politikalar ve kutuplaşmadan yorulduğunu” belirtti. Ancak Şemseddin’e göre uzun vadede Barzani-Talabani antagonizminden çıkmak isteyen muhaliflerin sayısı artacak. Yeni Nesil vekili, “Ancak böyle bir değişimin geleceğini düşünüyorum” diye noktalıyor.