'Ağır hasta tutsaklar hemen bırakılmalı'

Hasta tutsaklar Memduh Kılıç, Özal Korkmaz ve Resul Kocatürk’ün durumunun ağır olduğuna dikkat çekilerek, "Ağır hasta tutsaklar koşulsuz serbest bırakılmalı" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun “F Oturumu” eyleminin 487. haftasında online açıklama yapıldı. Açıklamada, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Memduh Kılıç'ın durumuna değinildi.
Kılıç’ın 30 yıldır tutuklu olduğunu belirten komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, “Koah, Tüberküloz, kronik faranjit, reflü, kronik alerji hastası olup, tüberküloz nedeniyle sol akciğerinin 3/2’si ameliyat ile alınmış ve aynı akciğerinde tehlikeli mantar enfeksiyonu oluşmuştur. Sağ akciğerinde de ciddi şekilde hasar oluştuğu için solunum cihazı kullanarak yaşamını idame ettirmektedir” dedi.

Kılıç’ın tedavilerinin salgın gerekçesiyle sürdürülemediğine dikkati çeken Şahin, bu durumun sağlık ve tedavi hakkı yanında yaşam hakkını da tehdit ettiğini vurguladı.  Şahin, tedavinin “İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tam teşekküllü hastanelerde mümkün olduğu” yönündeki Sağlık Kurulu raporlarına rağmen sevkin yapılmadığını belirtti.
Şahin, "Memduh Kılıç için hapishanede yaşamak bir işkenceye dönüşmüştür" diyerek, Kılıç ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.


İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi de bu haftaki açıklamasında Muğla E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki ağır hasta tutsak Özal Korkmaz’ın durumuna dikkat çekti.

Açıklamayı okuyan İHD yöneticisi Cemile Karakaya, ülkedeki hapishanelerde 604'ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta tutsağın olduğunu anımsattı.

Hasta tutsaklardan birinin de Özal Korkmaz olduğunu hatırlatan Karakaya, “Özal Korkmaz kafasına aldığı bir darbe sonucu sol tarafı tamamen felçlidir. 31 yaşında ve 2 senedir cezaevinde hükümlüdür. Yaşamını kendi idame ettiremeyecek durumdadır. ATK raporunun olmasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından keyfi olarak Cezaevinde tutuluyor tahliye edilmiyor” dedi.

 Karakaya, Adli Tıp Kurumu'nun sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmasını isteyerek, hasta tutsakların koşulsuz tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.


ANKARA

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 359’in haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan Resul Kocatürk’ün durumuna dikkat çekildi.

Açıklamayı yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, sağlık durumu hakkında bilgiler verdiği Kocatürk’ün tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Kanat, şunları söyledi: “Resul Kocatürk, astım hastası ve Wernicke-Korsakof sendromu vardır. Ayrıca hipotiroid rahatsızlığı ve irritabl kolon hastalığı da bulunmaktadır. Akciğerindeki nodül nedeniyle Ankara Sanatoryum Hastanesinde uzunca bir süre tedavi görmüştür. Resul Kocatürk hem kendisi ile yapılan avukat görüşlerinde hem de yollamış olduğu mektuplarda sağlık durumu ile ilgili yaşanan sorunları aktarmıştır. Mart ayı içerisinde akşam saatlerinde yoğunlaşan halsizlik ve şişkinlik meydana geldiğini, lavaboya gittiğinde baş dönmesi ve kusma olduğunu, yere yığıldığını, revire çıkartıldığını, tansiyonunun düştüğünü ve ateşinin yükseldiğini, hastaneye götürüldüğünde Kovid-19 şüphesi ile işlem yapıldığını ancak sonrasında Kovid-19 olmadığının söylendiğini, değerlerinin (kalp, kan, oksijen ve kanda enfeksiyon) yüksek çıktığını, biyopsi için karaciğerden örnek alındığını ve Şehir Hastanesine götürüldüğünü, biyopsi sonucunda teşhis konulamadığını, ‘enfeksiyon yönünden değerlendirilmesi gerekir’ denildiğini, karın bölgesindeki şişkinlik için ilaçlı inceleme yapılacağı söylenmiştir.

 Karaciğerinden yapılan biyopsi sonuçlarıyla birlikte kontrole gittiğinde ısrarı üzerine hekim tarafından karın bölgesinden tomografi tetkiki yapılmasını istemişti. Tomografi çekimi yapılmış ve tahmin ettiği gibi sonuçlar pek iç açıcı çıkmamıştır. ‘Sanki hasarsız iç organım kalmamış desem abartı olmaz’ diyerek durumu ifade etmiştir. Hipotiroid, astım, akciğer nodülü, mide ülseri, karaciğer, dalak ve rektum sorunları da eklenmiştir.”

 Kanat, 13 mm’lik asimetrik duvar kalınlaşmasının kanser hastalığı ihtimali olarak değerlendirilen Kocatürk’ün, o zamandan bu yana hastaneye götürülmediğini de belirtti.
Kanat, "Yaşamını zorlaştıran ve ağırlaşan hastalıkları göz önüne alınarak tam olarak iyileşinceye kadar infazının ertelenmesi için gerekli girişimlerde bulunulmalı ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisi yapılmalıdır” dedi.