AK 2021 raporu: Türkiye işgalci güç

Avrupa Birliği Komisyonu, 2021 ülke raporunda Türkiye’nin Suriye’deki varlığını “işgalci güç” olarak tanımladı.

Avrupa Komisyonu hafta içerisinde açıkladığı raporunda Türkiye’ye yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Türk devletinin son dönemde izlediği dış politikanın AB’nin güvenlik ve dış politika öncelikleri ile uyumlu olmadığına vurgu yapılan raporda, teorik olarak Türkiye’nin “istikrarlı ve müreffeh Suriye” hedefinin AB tarafından paylaşıldığı ifade edildi.

Raporda, “Buna karşın Türkiye, Kuzey Suriye’de kendisinin desteklediği milis güçlerin de katılımıyla askeri harekatını sürdürmektedir. Türkiye aynı zamanda kuzey Suriye’de altyapı ağlarını genişletmiş ve temel hizmetlerin sunumunda artış kaydetmiştir” denildi.

Avrupa Komisyonu, “Türk askerleri ve Türkiye’yle bağlantılı silahlı güçlerin kontrolündeki bölgelerdeki insan hakları durumunun endişe kaynağı olmayı sürdürdüğünü” kaydederken, Türk devletinin “işgalci güç” olarak tanımladı.

Raporda bu konuda şu ifadeler dikkat çekti: “Türk makamları, Suriye Geçici Hükümeti tarafından yeniden istikrar sağlamak ve sahada idari yapılar oluşturmak için yürütülen faaliyetleri destekledi. Tüm çabalara rağmen, işgalci bir güç olarak Türkiye’nin insan hakları meselesinin üzerine eğilmeyi sürdürmesi gerekiyor.”

Daha önceki yıllarda açıklanan raporlardan farklı olarak ilk kez Türkiye “işgalci güç” olarak tanımlanıyor.