AK Genel Sekreteri Jagland: Türkiye’nin AİHS’yi askıya alma yetkisi yok

AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Türkiye’nin AİHS’yi askıya alma yetkisinin olmadığını belirtti.

Bugün bir açıklama yapan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Türkiye’ni Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) askıya alma yetkisinin olmadığını söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda faaliyetlerine dair bilgi veren AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Türkiye’ye dair başta Avrupa Sol grubu adına soru soran Ertuğrul Kürkçü ve Andrej Hunko’nun olmak üzere kendisine gelen yoğun sorular üzerine, “Başarısız kalan ve kınadığımız darbe girişiminden bu yana Türkiye’deki durumu yakından ve endişe ile takip ediyoruz” dedi.

Türikye’de, AİHS’yi askıya alma ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yargısından kurtulma hakkı varmış gibi bir algı yaratıldığını da ifade eden Jagland şöyle konuştu: “Bu algı ya da bilgi yanlış ve bir çarpıtmadır.”

Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularını ortaya çıkarma ve yargılama yetkisinin olduğunu, hatta OHAL’den dolayı AİHS’nin kimi maddelerini askıya aldığını da ilan edebileceğini, ancak AİHS’nde garanti edilmiş hakları çiğneme hakkı ve yetkisinin olmadığını sözlerine ekledi.

“Eğer Türkiye’de AİHS kapsamında vatandaşları adil olmayan bir uygulama ve yargılamaya maruz kalmışlar ise zamanı ve nedeni ne olursa olsun ister 15 Temmuz öncesi ister sonrası adliyesi Strasbourg’ta bulunan mahkemenin yolu açıktır” diyen Jagland bütün vatandaşların bu şikayetlerini anayasa mahkemesine başvurabilmeleri ve bunun yolunun açık olmasının adil ve tarafsız yargılamanın Türkiye’de garanti edilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

AKPM TÜRKİYE’Yİ GÜNDEMİNE ALDI

AKPM ise bugün aldığı karar ile Perşembe günü Türkiye’deki genel durumu değerlendirmek için Perşembe günü genel kurulda aktüel sorunlar kapsamında genel kurulunda tartışma kararı aldı.

Türkiye masasından sorumlu ve parlamenterlerden ve kulislerden edindiğimiz bilgiye göre söz konusu toplantının özel olarak Kürdistan’daki uygulamalardan ve genel kapsamda Türkiye’de yaşanan çok yoğun insan hakları ihlallerinden dolayı Ankara iktidarına yaptırımlar uygulanması öncesi bir nevi uyarılma niteliği taşıyacağı paylaşılan ortak kanı.

Bugün AK’de düzenlenen pek çok komisyon toplantısında Türkiye’nin uygulamaları ile başta hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkelerinden uzaklaştığına da dikkat çekildi.

Basına kapalı olan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’in Ankara’nın insan hakları dosyası üzerine geniş bir sonum yaptığı ve ilginin çok büyük olduğu diğer bir komisyonda ise HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Filiz Kerestecioğlu’nun da sorular sorduğu ve katılımcılar ile bilgiler paylaştığı öğrenildi.

Toplantıda insan hakları ve hukuk devleti açısından Türkiye’de büyük endişe kaynağı olan bir sapmanın olduğu ve AK’nin bu sahada üzerine düşen sorumluluğu alıp ve gerekli uyarıları yapması sıkça dile getirilen görüşlerden.