'Akiller' ilk toplantıyı Malatya'da yaptı

'Akiller' ilk toplantıyı Malatya'da yaptı

 Akil İnsanlar Komisyonu'nun "Doğu Anadolu" grubu ilk toplantısını Malatya'da gerçekleştirdi. Toplantıda STK temsilcilerinin görüşleri alındı.

AKP hükümeti tarafından oluşturulan Akil İnsanlar Komisyonu'nun "Doğu Anadolu" grubu, Malatya'da bulunan tüm sivil toplum kuruluşları ile biraraya gelerek, "çözüm sürecine" ilişkin değerlendirmelerini aldı. Ramada Altın Kayısı Otel'de düzenlenen toplantıya, ‘Doğu Anadolu’ grubu Başkanı Can Paker (TESEV Başkanı), Başkan Vekili Sibel Eraslan (Yazar), Sekreter Ayhan Ogan (Sivil Dayanışma Platformu Başkanı), Abdurrahman Dilipak (Yazar), Abdurrahman Kurt (AKP Diyarbakır eski milletvekili), Zübeyde Teker (Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Dernekleri Federasyonu Başkanı) katıldı. Akil İnsanlar toplantısında Malatya'dan çok sayıda sivil toplum kuruluşu da hazır bulundu.  

Toplantıda açılış konuşmasını yapan grup başkanı Can Peker, kurulda bulunanların farklı görüşlerde olduğunu ancak bu sürecin barış içerisinde geçmesi konusunda ortak görüşte olduklarını belirtti. Paker, silahların konuşmadığı sürece çözümün çok daha kolay olacağı ve bu çözümün herkes için mutluluk getireceğini düşünen insanlar olduğunu söyledi. 
Paker, bu toplantıların kendileri için çok önemli olduğunu belirterek sivil toplumun görüşlerinden alınan görüş ve değerlendirmeleri raporlarlaştırıp Ankara'ya sunacaklarını kaydetti. 

Moderatörlüğünü eski milletvekili Abdurrahman Kurt'un yaptığı Akil İnsanlar toplantısında daha sonra söz alan Gazeteci-yazar Sibel Eraslan ise, geleceğe dair umut besleyen herkes gibi kanın ve gözyaşının durdurulmasını istediğini belirtti. Çözümsüzlüğü çözüm olarak görenlerin olabileceğini belirten Eraslan, "Burada bütün bu farklılıkların ötesinde biraya gelişimizin özünde hayata dair dokunuş var" dedi. 

Eraslan'dan sonra söz alan Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Dernekleri Federasyonu Başkanı Zübeyde Teker ise, konuşmasına "PKK'li ve KCK'li siyasi tutukluların ailelerinin dernek başkanı olduğunu belirterek başladı. "Kürdüm, Kızılbaşım ve aynı zamanda sosyalistim. Birçok kimliği beraber taşıyan biriyim" diyen Teker, her dönem devletler ve iktidarların halkları karşı karşıya getirip kırdırdığını bunun da bedelini halkların ödediğini belirtti.

“Ama bundan sonra artık ödemek istemiyoruz. Bu ülkede artık bundan sonra hiç bir halkın, hiçbir inancın üstün ve egemen olmasını istemiyoruz, eğer olacaksa insan olmak şahsında bir ortaklaşmada egemenlik söz konusu olsun" değerlendirmesini yaptı.

Teker, Akil insanlar olarak amaçlarını da halkın ne istediğini ve neleri esas aldığını öğrenmek olduğunu dile getirdi.

 Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan da, "Bu süreci Türkiye'de ileri, katılımcı demokrasi ve sırtını halka dayamış bir siyasal sistemin yeniden kurulmasına katkı sağlayacak bir süreç olarak görüyorum" dedi.

Yazar Abdurrahman Dilipak ise, tek bir fikrin propagandasını yapıp bir şeye ikna etmek için gelmediklerini belirterek, "Bizim tek bir ortak paydamız var, Barış istiyoruz, farklılıklarımıza rağmen barış içerisinde de birarada yaşamanın yolunu arıyoruz" diye konuştu. 

Dilipak'ın konuşmasının ardından toplantıya katılan STK temsilcileri sırayla söz alarak çözüm sürecine ilişkin görüşlerini açıkladı.

Akil İnsanlar grubu yarın da akşam saatlerinde Kongre ve Kültür Merkezi'nde halkın katılacağı bir toplantıda görüş ve düşünceleri dinleyecek. Toplantı çerçevesinde heyet ilerleyen saatlerde Malatya Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya gelecek. Akşam saatlerinde ise grubun diğer üyeleri Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Yeni Anayasa Platformu kurucusu Mehmet Uçum heyete katılacak. Yarın Malatya'da temaslarını sürdürecek olan heyet, Cuma günü Elazığ'a geçecek. Cumartesi günü heyetin Malatya ve Elazığ temasları son bulacak.