‘AKP halkların acılarına her gün yeni acılar katmaktadır’
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, “AKP hükümeti, uyguladığı politikalar ve sarf ettiği sözlerle halkların acılarına her gün yeni acılar katmaktadır" dedi.
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, “AKP hükümeti, uyguladığı politikalar ve sarf ettiği sözlerle halkların acılarına her gün yeni acılar katmaktadır" dedi.
Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıl dönümüne ilişkin bir açıklama yapan KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, “AKP hükümeti, uyguladığı politikalar ve sarf ettiği sözlerle halkların acılarına her gün yeni acılar katmaktadır. Özellikle son yıllarda devlet ve hükümet soykırımı gizlemek için yaşananları halklara mal etmeye ayrıca gayret sarf etmektedir” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, halkların kapitalist modern çağda maruz kaldıkları soykırımın bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Kapitalist modernitenin, ulus devlet mekanizmasının, milliyetçilik ve ırkçılık zihniyetinin bir ürünü olan soykırımları lanetleyen KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, mağdurları da andı.
“Kürdistan Özgürlük Hareketi olarak, soykırımların bir daha yaşanmaması için her kesi demokratik ulus ve ortak vatan bayrağı altında, kardeşçe birlikte bir yaşamı inşa etmeye çağırıyoruz” diyen KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, kapitalist milliyetçiliğin Anadolu topraklarında yol açtığı Ermeni Soykırımı’nın 20. Yüzyılın başında yaşanmış büyük felaketlerin en trajik olanı olduğuna dikkat çekti.
Çöküşe giden Osmalı İmparatorluğu’nun varlığını dini istismar ve milliyetçilikle sürdürmek isteyen İttihat Terraki Partisi’nin Anadolu ve Mezopotamya halklarına fiziki ve kültürel soykırım yaptığına da dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: “Ulus devletçi modernist İttihatçılar bu politikaları ile kimlikler ve kültürler zengini olan Anadolu ve Mezopotamya topraklarını, halklar mezarlığına çevirmek istedi. Bu vahşi uygulamaların başında hiç kuşkusuz ki yaşanan Ermeni ve Asuri-Süryani soykırımı gelmektedir. 20. yüzyılın başında kapitalist emperyalistlerin paylaşım savaşı ortamından pay alma hayallerine kapılan bir grup Osmanlı paşasının birinci dereceden sorumlu olduğu Ermeni katliamı, Anadolu ve Mezopotamya toprakların kardeşlik tarihine sürülmüş bir lekedir.”
Cumhuriyet tarihi boyunca uygulana gelen milliyetçi ve din istismarı politikalarını sürdüren AKP’nin soykırımı tanıma ve sorunları çözme yerine yalan, yanlış söylemleriyle anıları hafızalarda canlı olan soykırımın üstünü örtmeyi amaçladığı vurgulayan KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, “AKP hükümeti, uyguladığı politikalar ve sarf ettiği sözlerle halkların acılarına her gün yeni acılar katmaktadır. Özellikle son yıllarda devlet ve hükümet soykırımı gizlemek için yaşananları halklara mal etmeye ayrıca gayret sarf etmektedir. Bilinmelidir ki bu nafile bir çabadır. Bu sinsi politikalarla halklarımız arasındaki kardeşliği bozamaya güçleri yetmeyecektir. Ermeni halkına uygulanan soykırımın 100. yıl anması nedeni ile bir kez daha belirtmek istiyoruz ki; halklar bir birine soykırım yapmamıştır ve yapmayacaktır” dedi.
Ortadoğu halklarının binlerce yıldır aynı topraklarda kardeşçe yaşadığını da vurgulayan KCK Halklar ve İnançlar Komitesi şunları belirtti: “Bunun için çağrımız halklarımızadır; soykırım suçluları milliyetçi ve din istismarcısı egemenlerdir. İktidar amaçlarını milliyetçilikle elde edeceğine inanıp emperyalist güçlerin oyunlarına halklarımızı alet edenlerdir. Ve bugün 1915’de yaşanan soykırımı ve sonrasında uygulanan soykırımları hafızalardan silme çabasında olanlar da bu suça ortak olmaktadır.
Tekçi ulus devlet siyasetinin yol açtığı soykırımlar başta olmak üzere yarattığı diğer tüm sorunları çözecek en doğru politika demokratik ulustur. Mağdurların anılarına sahip çıkmak, Anadolu ve Mezopotamya topraklarına sürülen soykırım lekesini temizlemek, demokratik ulus ve ortak vatan inşasıyla olacaktır. Bu inşa ile halklar arasında demokratik birlik ve kardeşlik kurulacaktır. Demokratik ulus ve ortak vatan bilinciyle bir gelecek inşasına yönelmek katliamların önüne geçecek en etkili yol olacaktır. Egemenlerin kendi aralarındaki çıkar ve çelişkilerinden kaynaklanan sorunları, Ermeni halkının acılarını kullanarak halklar arası düşmanlığa dönüştürüp halklarımızı buna alet etmek isteyen güçlere karşı, halklarımızın demokratik birlik ve kardeşliği ile karşı durarak gerçek barışı inşa edeceğimize inanıyoruz. Yaşanan acı gerçekleri kavramlara boğarak belirsizleştirmek isteyenlere karşı; halkların tarihsel hafızası başvurulacak en geçerli belgemizdir. Halkların katliamlara yaklaşımı birbirinden intikam almak değil, dostluklarını büyütmek, katliam sorumlusu devlet ve iktidar sahiplerinden hesap sormaktır. Bu yaklaşımın gerçek çözüm tarzı olduğuna inanıyor Türk, Kürt ve Ermeni demokrat ve yurtseverleri başta olmak üzere tüm inançları ve halkları bu anlayış içinde hareket etmeye çağırıyoruz.”
“100. yılında başta Ermeni Soykırımı olmak üzere Asuri Süryani Soykırımı’nda yaşamlarını yitiren yüz binleri halkların dostluk, kardeşlik duygusu ve zalim iktidarlara olan öfkemizle anıyoruz” diyen KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, yeni kültürel ve fiziki soykırımların yaşanmasına müsaade etmememin, doğru hesap sorma tarzı olacağına dikkat çekildi. Bu topraklarda bir kez daha içeriden ve dışarıdan insanlık düşmanlarının böyle bir barbarlığı yapmasına halkların ortak demokratik mücadelesi ile izin verilmeyeceği de belirtildi.