AKP'li Eroðlu: 'Ýmamla konuştuk namazı geri aldırdık'

AKP'li Eroðlu: 'Ýmamla konuştuk namazı geri aldırdık'

Silvan’da bugün Hükümet Konaðı bahçesinde Silvan Barajı’nın temel atma töreni gerçekleşti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptıðı konuşmada “Kürt sorunun tanımını biz koyduk” diye yüksekten atarken, Orman ve Su Ýşleri Bakanı Veysel Eroðlu’nun “Ýmamla konuştuk namazı geriye aldırdık” şeklindeki ifadeleri tepki gördü.

Silvan Barajı temel atma törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su Ýşleri Bakanı Veysel Eroðlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak katıldı.

Askeri operasyonlara, tutuklanan binlerce Kürt siyasetçi ve seçilmişlere deðinmeyen Eker, Kürt sorununun tanımını AKP hükümetinin koyduðunu iddia etti ve şöyle konuştu: “Kürt sonunu çözmekte kararlıyız. Ne zaman biz bir karar alırsak, bir adım atarsak buna bir mayınla cevap veren, bir saldırı düzenleyen ve sabotaj yapanlara fırsat vermemiz lazım. Onlar kendi politik çıkarlarını ve pozisyonlarını bütün Kürtlerin haklarına ve demokratikleşme çabalarına tercih ediyorlar.”

Bu barajın açılışının Başbakan Recep Tayip Erdoðan’ın talimatıyla yapıldıðını söyleyen Eker, şunları anlattı: “Bakanlarımız artık Silvan’da Kürtçe selam veriyor. Bu büyük bir gelişmedir. 70’li yıllarda Silvan’da Selahaddini Eyyubi Camisi Ýmamı cemaati camide Kürtçe selam verdiði için sürgün edilmişti. Hamdolsun çok farklı bir durumdayız. Bugün devletin televizyonu insanlarımızın bir kısmının konuştuðu Kürtçeyi, anadili Kürtçe olan kardeşlerimizin bu ihtiyacını gidermek için 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Okullarda ve üniversitelerde Kürtçe eðitim yapılıyor. Özel radyo ve televizyonlarda serbesttir.”

Kürt sorunun temel sorunlardan biri olduðunu belirten Bakan Eker konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye bu Kürt sorununu çözme konusunda AK Parti iktidarı ve de hükümeti ile birlikte ve onun Genel Başkanı Başbakan Recep Tayip Erdoðan’ın beslediði sevginin eseri olarak bugün biz bu sorunu çözme gayretti içindeyiz. Bu bölgenin temel meselelerinden bir tanesi budur. Biz bunu barış ve kardeşlik içinde, kavga etmeden, kafa göz yarmadan, kurşun sıkmadan, mayın patlatmadan çözme gayretti içindeyiz. Bu bölgeye huzurun gelmesi ve bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın da dünyadaki demokratik haklarından istifade eden diðer bölgeleri de ki insanlar gibi yüksek standartlarda hayat yaşmaları için bu barış ve kardeşlik ve de huzur gereklidir. Son yüzyılda tarihi Diyarbakır’dan eski olan Farqin altyapı, saðlık gibi hizmetlerden istifade edilmemiş.”

Daha sonra söz alan Orman ve Su Ýşleri Bakanı Veysel Eroðlu’nun, duble yolları ve TOKÝ’yi anlattı. Eroðlu, “Silvan projesini yıldır rüyamda görüyorum. Her sabah kalkarken Silvan, Silvan diyerek uyandıðımı hatırlıyorum. Ýş ve aş sorununu çözeceðiz” iddiasında bulundu.

Barajın açılışı ile imamın ezan okuması çakışınca Veysel Eroðlu’nun mikronda “Ezan-ı Muhammed okunuyor çabuk edelim. Ýmamla konuştuk namazı geriye aldırdık” şeklindeki sözleri tepkilere neden oldu.

ANF NEWS AGENCY