AKP'nin 'HDP' korkusu: Cinayet, tutuklama, saldırı, işkence...

HDP, seçim sürecine girildiği günden beri AKP-MHP faşizminin kıskacı altında. Partililer katledildi, tutuklandı, gözaltına alındı, işkenceye uğradı. Partinin çalışmaları da her yerde engelle karşılaştı.

Türkiye ile Kuzey Kürdistan, yarın ülkenin en önemli dönemince, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere gidiyor.

AKP-MHP rejimi, kritik rolü nedeniyle, seçim kararı alındığı günden bu yana HDP'ye dönük baskı ve saldırılarını artırdı.

HDP, 10 gün önce hazırladığı raporunda, son bir buçuk ayda en az 208 HDP'linin gözaltına alındığını, 16 kişinin tutuklandığını; partiye, aynı dönem içinde en az 57 saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

SALDIRILAR 10 GÜNDE İKİYE KATLANDI

Ancak son 10 gün içinde, seçimler yaklaştıkça bu saldırılar adeta ikiye katlandı.

Bu kapsamda, güncellenen verilere göre, 28 Nisan-22 Haziran tarihleri arasında HDP'ye 94 saldırı düzenlendi. Bu saldırıların failleri AKP-MHP'liler ve devlet güçleri oldu.

Söz konusu saldırılarda ölen, darp edilen ve yaralananlar da oldu. Buna göre, Suruç'ta 3 HDP'li katledilirken, ülke genelindeki saldırılarda 49 kişi darp edildi/yaralandı.

İHD ve TİHV'in 22 Haziran'da açıkladığı rapora göre, seçim çalışmaları sürecinde HDP'den 26 kişi işkence ve kötü muameleye uğradı. Ayrıca, HDP'liler, gözaltı ve gözaltı yerleri dışında da işkence ve kötü muamele gördü. Bu şekilde işkence görenlerin sayısı da 33.

361 GÖZALTI

Seçim sürecindeki gözaltı ve tutuklama bilançosu da, HDP'den 361 kişinin gözaltına alındığını, 20'ye yakın kişinin tutuklandığını işaret ediyor.

Yine bu süreç içinde, HDP’nin 17 miting ve gösterisi de yasaklandı.

EVLERE SİLAHLI SALDIRI

Saldırılar neredeyse seçim gününe kadar sürüyor. Örneğin dün (22 Haziran) HDP Kocaeli Milletvekili Adayı Necmettin Doğrul’un evine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırının bir araçtan yapıldığı, araçta da AKP bayraklarının asılı olduğu ortaya çıktı. Saldırganların 'bozkurt' işareti yapması da dikkat çekti.

KORUCULARA: HDP'YE OY VERİRSENİZ...

Son bir haftada ikinci kez korucuları toplayan Uludere Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu'nun, bu kez AKP’ye oy vermeyen korucuları seçim sonrası operasyona göndermekle tehdit ettiği ortaya çıktı. Yakınoğlu’nun ilçeye bağlı Ortabağ (Kiror) köyünü ziyaret ettiği ve köylülerden HDP dışında farklı partilere oy vermelerini istediği de kaydedildi. Uludere Kaymakamı Yakınoğlu ve AKP İlçe Başkanı Fikret Demir'in, daha önce de koruculara “HDP’ye oy vermeyin” dediği, AKP’ye oy vermeleri yönünde baskı uyguladığı öğrenilmişti.

ULUSLARARASI HEYETLERE ENGEL

AKP-MHP rejimi, adaletsiz, hukuksuz ve anti-demokratik uygulamalara başvurduğu seçim sürecinin teşhir edilmesinden de çekiniyor. Almanya Sol Parti'den Milletvekili Andrej Hunko ve İsveç Yeşiller Partisi'nden Milletvekili Jabar Amin'in Türkiye'ye girişine izin verilmedi. İki isim, AGİT seçim gözlem heyetine katılmak üzere Türkiye’ye geliyordu.

KISA KISA...

HDP'yi kıskaca almak isteyen AKP'nin bazı uygulamaları da şöyle oldu:

Rehin tutulan HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş hakkında, doğrudan Tayyip Erdoğan tarafından kara propaganda yürütüldü; Demirtaş, bağımlı yargının bile suçlama konusuna dönüştürmediği olaylardan sorumlu gibi gösterildi.

Kampanya için yurt dışına çıkmak isteyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de engelle karşılaştı; pasaportuna el konuldu, yurt dışına çıkamadı.

Kürdistan kentlerinde vali ve kaymakamlar da AKP'nin seçim gezilerine katıldı, halka 'HDP'ye oy vermeyin' tehdidinde bulundu.

Çok sayıda kentteki büro açılışlarında polis ablukası ve engeliyle karşılaşıldı. Bürolara asılan afişler yırtıldı.

Birçok kentte AKP-MHP'li ırkçı-faşist gruplar, HDP stantlarına ve binalarına saldırdı, parti arabalarının önünü kesti. Polis ise saldırıları seyretmekle yetindi ve hatta bazı yerlerde teşvik etti.

HDP oylarının yoğun olduğu kentlerde sandık taşıma-birleştirme kararı verildi.

Ankara Karapürçek’te HDP'li Kürt inşaat işçilerine saldırıldı, Kayseri’de de bir kamyon şoförü trafikte bilinçli olarak aracını HDP seçim aracına çarptı.

HDP örgütleri imzasıyla, 'kışkırtıcı' içeriklerle sahte broşürler dağıtıldı.