AKP’nin koruduğu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’nin yolsuzlukları ayyuka çıktı

AKP'nin Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’nin yaptığı yolsuzluklar giderek ararken, halk da bu duruma tepki gösteriyor.

Yaptığı yolsuzluklar ayyuka çıkan, belinde ve arabasında silahlarla okulları ziyaret eden ve gayriahlaki pek çok sorunu bulunan Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, tüm tepkilere rağmen Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Gülşen Orhan ve AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nun desteğiyle suç işlediği makamda oturmaya devam ediyor. Antalyalı olan ve bir dönem faşist Ülkü Ocakları'nda görev yaptığı öğrenilen Tevke, 5 yıldır görev yaptığı Van’da Antalyalı hemşehrilerine torpil yaparken, baskı yaptığı bir öğretmeni de intihara sürüklemekle suçlanıyor.

Tevke’nin yaptığı yolsuzluklar ve işlediği suçlar geçtiğimiz aylarda kamuoyunda sık sık gündeme geldi. Van Valiliği idari soruşturma başlatırken, Sayıştay Milli Eğitim Müdürlüğünde yaşandığı belirtilen yolsuzluklara ilişkin inceleme başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı da konuya ilişkin iki müfettiş görevlendirdi. Bu gelişmelerin ardından Tevke’nin görevden alınacağı zannedilirken tam tersi gelişmeler oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Gülşen Orhan ve AKP İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Van Valisi-Kayyum Ozan Balcı’yı ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Hasan Tevke, makamında oturmaya devam etti. AKP tarafından açıkça kollanan Hasan Tevke, daha sonra "Terör örgütü ile mücadele ettiğim bana iftira atılıyor” diyerek kendini savunmaya başladı.

ÖĞRETMEN VE VELİLER HAREKETE GEÇTİ

Tevke’nin bu yaptıklarının ardından AKP tarafından kollanması ve herhangi bir cezaya tabi tutulmaması üzerine Tevke mağdurları bazı öğretmen ve öğrenci velileri harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığına şikâyet dilekçesi yazan halk ve öğretmenler Tevke’nin "Evrakta sahtecilik, devlet memuru vakar ve haysiyetine aykırı davranış, görevini kötüye kullanma zimmet” suçları nedeniyle cezalandırılmasını istedi.

'KENDİ LOJMANINDA YER AYARLADI'

Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’nin Antalyalı öğretmenlere her konuda torpil geçtiğinin belirtildiği şikâyet dilekçesinde, “Örneğin Dilimli İlkokulu' nda sözleşmeli olarak çalışan T.K adlı öğretmeni sahte bir can güvenliği gerekçesi ile Van merkezdeki Kalecik İlkokuluna alındı. Sahte gerekçeli karar ile bu öğretmen nasıl bir can güvenliği tehlikesinde ise onu bilemeyiz ama Van sokaklarında rahatlıkla gezebiliyor. Yine Hasan Tevke, usulsüz olarak sırada birçok öğretmen olmasına rağmen T.K adlı öğretmene kendi lojmanının üst katında özel tahsisli lojman tahsis etti" denildi.

POMPALI TÜFEKLE OKUL ZİYARETİ!

Tevke’nin pompalı tüfeklerle okullara ziyarette bulunulmasına da değinilen şikâyet dilekçesinde, “Hasan Tevke’nin belinde silah yanında iki koruma elinde tespihle okullarda dolaşması, arabasının arkasında pompalı tüfek barındırması, bunu her seferinde etrafındakilere göstermesi bu hali ile okullara girmesi ve öğrencilerin korkutması doğru mudur, kamu binalarını hele okullara silahla korumayla nasıl girilir? Milli Eğitim Müdürü okulları haydut gibi ziyaret edebilir mi” ifadelerine yer verildi.

'BİR ÖĞRETMENİ İNTİHARA SÜRÜKLEDİ'

Tevke’nin öğretmenlere yaptığı baskılara da dikkat çekilen şikâyet dilekçesinde, şu hususlara yer verildi: “Hasan Tevke, daha öncede Antalyalı hemşerilerini Van Merkeze getirmek için eski Vali Murat Zorluğu zamanında bir listeyi memuruna verdi. M.S.G adlı bir memur bu listeyi hazırladı. Memurdan sonra sırayla şube müdürü, il müdürü, Vali yardımcısı imzaladıktan sonra Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun önüne gitti. Vali Zorluoğlu: “ Sözleşmeli öğretmen görevlendirilemez, ilgili kişileri açığa alın” talimatını verdi. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, M.S.G isimli Milli Eğitim Personelini açığa aldı. Daha sonra bu memur erek dağında intihar etmeye kalkınca ve polisler tarafından elleri soğuktan patlamış halde bulununca görevine iade edildi.”

YANDAŞLARDAN ZİYARET

Tüm bu suçları işleyen Tevke’nin sık sık MÜSİAD genel merkezini ve TÜGVA’ya yaptığı ziyaretler dikkat çekiyor. Bu da Tevke’nin neden ve nasıl korunduğuna ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Hakkında çıkan yolsuzluk haberlerinin ardından Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Van Başkanı,  Milliyetçi Hareket Partisi Van İl Başkanı ve  MÜSİAD Van İl Başkanı ile beraber iktidar yanlısı birçok STK temsilcisi Tevke’ye makamında destek ziyaretinde bulundu.