AKPM Kürt sorununu ve Türkiye’yi masaya yatırıyor

AKPM Kürt sorununu ve Türkiye’yi masaya yatırıyor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye’yi ve Kürt sorununu  irdeleyen raporu Çarşamba sabahı genel kurulda tartışmaya açacak. Raporun aynı gün içinde oylamaya sunulması bekleniyor. Türk hükümetinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile başlatmış olduğu doğrudan siyasi diyalogun desteklendiği raporda “AKPM adına ‘imralı süreci’ denilen PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmeleri selamlıyoruz” vurgusu yapılıyor. Raporda yeni anayasanın bir sistem değişimini kapsaması gerektiği vurgusu da yapılıyor.

Hükümet ile siyasi partilerin yapısına, yeni süreçe oynamaları gereken rollerine atıfta bulunan raporda, Kürt sorununun politik çözümünün Türkiye’nin en önemli meselesi olduğu ifade ediliyor. 64 yıllık Avrupa Konseyi üyesi Türkiye’nin artık verdiği sözleri yerine getirmesini isteyen AKPM Raportörü Josette Durrieu, Türkiye’nin içinde bulunduğu süreci hem kendi içinde hem de bölge açısından tarihi ve sorunlarını aşmak için çetrefil ve bir o kadarda önemli olarak değerlendiriyor. 22 Mart günü Paris’te AKPM üye ülkeleri denetleme (monitoring) komisyonunda oy bütünlüğü ile kabul edilen söz konusu rapor, Türkiye’nin 2004 yılında denetim sonrası sürece (post monitoring) alındığı zaman “ev ödevi” olarak yapması gereken 12 maddenin gereklerini yapmadığı vurgulanıyor ve yapılması gereklenler sıralanıyor.

VATANDAŞI MERKEZİNE ALAN ANAYASA

Vatandaşı merkezine alan, güçler ayrılığını belirginleştiren, farklılıkları kabul eden yeni bir anayasa, Kürt meselesinin diyalog ve müzakereler ile siyasi çözümünü önüne koyan bir sürecin geliştirilerek; kültürel, idari ve ana dil haklarınının yasal tanınarak, pekiştirilmesi, Türkiye’nin AK ulusal azınlık sözleşmesi ile  anadilde eğitim hakkını sağlayan yerel ve bölgesel diller şartı kabul ederek yürülüğe koyması, yerel ve bölgesel idareleri kapsayan AYBYK sözleşmesine koyduğu çekinceleri artık terk ederek merkez kaç politikalarını uygulamaya koyması ve  Lozan sözleşmesi dışında kalan Alevilerin ve diğer inanç gruplarının özgün hakları ile  kabul edilmesi raporun karar tasarısında yer alıyor.

Raporun karar tasarısında dile getirilen diğer konular ise siyasi partiler yasası, TEM, CMUK ve 301 gibi yasaların değiştirilmesi, yüzde10’luk seçim barajının düşürülmesi, KCK davaları dahil yargısız hapse atma pratiğinin terk edilmesi, tutuklu gazeteci ve parlamenter. Basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin giderilmesinin istendiği raporda Türkiye’nin AK üyesi olarak yapması gereken ev ödevlerine işaret ediliyor. Türkiye hükümetinin pek çok maddesine karşıt görüş ilettiği raporun tartışılması ve oylanması esnasında AKPM genel kurulunda hareretli tartışmalara yol açması bekleniyor.