AKPM Raportörü: Türkiye ve İspanya tutsakları serbest bırakmalı

AKPM’nin “Politikacılar görevleri esnasında yaptıkları açıklamalardan dolayı yargılanmalı mı?” başlıklı raporunu hazırlayan raportör Boriss Cilevics, İspanya ve Türkiye’ye siyasi tutsakları serbest bırakması çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) raportörü Boriss Cilevics, Türkiye ve İspanya’ya siyasi tutsakları serbest bırakması çağrısında bulundu.

AKPM’nin “Siyasetçiler görevleri esnasında yaptıkları açıklamalardan dolayı yargılanmalı mı?” başlıklı soru önergesini hazırlayan raportör Boriss Cilevics, cezaevlerindeki saygı fazlalığına dikkat çekerek, koronavirüsten kaynaklı siyasi tutsakların ilk etapta serbest bırakılacaklar arasında olması gerektiğini kaydetti.

Birçok ülkenin koronavirüs pandemisinden kaynaklı tutukluları serbest bırakma yönünde aldığı kararın olumlu karşılandığını da belirten Cilevics, cezaevlerinde pandeminin yayılması tehdidinden kaynaklı önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Cilevics, “2017 referandumunda rol oynadıkları için tutuklu olan Katalan siyasetçiler ile Türkiye’de tutuklu olan belediye eşbaşkanları, milletvekilleri de bu tedbirlerden faydalanmalıdır” dedi.

Katalan tutsaklarla İspanya’yı ziyaret ettiğinde görüştüğünü de dile getiren Cilevics, bu kadın ve erkeklerin hiç kimse için tehdit oluşturmadığından emin olduğunu da belirtti. Türk cezaevlerindeki tutsakların da bir an önce serbest bırakılması gerektiğini de Cilevics vurguladı.