Alakır Vadisi için eylem
Alakır Nehir Kardeşliği üyeleri, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi'nde yapılmak istenilen HES’leri Galatasaray Meydanı’nda protesto etti.
Alakır Nehir Kardeşliği üyeleri, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi'nde yapılmak istenilen HES’leri Galatasaray Meydanı’nda protesto etti.
Alakır Nehir Kardeşliği üyeleri, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi'nde yapılmak istenilen HES’leri Galatasaray Meydanı’nda protesto etti. HES’lerin yapılması durumunda vadideki tüm canlıların yok olacağını vurgulayan üyeler, koruma alanı olan Alakır’ı sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.
Alakır Nehir Kardeşliği öncülüğünde Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen doğa aktivistleri, Antalya Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi'nde yapılmak istenilen HES yapımın durdurulmasını istedi. “Alakır SİT alanıdır HES yapılamaz” pankartını açan doğa aktivistleri, “HES yapma yıkacağız başına”, “Ağaca, hayvana yer yüzüne özgürlük” sloganlarını attı. Alakır Nehir Kardeşliği adına açıklamayı Merve Usta okudu. Usta, Alakır Vadisi’nde yapılması planlanan 8 HES’ten dördünün tamamlanmak üzere olduğunu belirti. Diğer HES’lerin yapılması durumunda vadideki tüm canlıların yaşam kaynağı olan Alakır nehrin tamamen borulara hapsedileceğine, içindeki bütün canlıların yok olacağını vurgulayan Usta, bu canlılar arasında dünyada sadece Alakır nehrinde yaşayan bir balık türü olan Alakır Alası’da bulunduğuna işaret etti.
Vadide işletme halindeki HES’lerin yıkımı gözler önünde iken, şimdi de REİS şirketi Dereköy HES projesi ile vadiye beşinci hançerin saplanmak istediğini belirten Usta, Dereköy HES projesinin yapılmayacağına dair ellerinde Danıştay tarafından onanarak kesinleşmiş bunca yargı kararı varken, şirketin 2014 yılında bakanlıktan ‘1 megavatlık kapasite arttırımı’na aldığı “ÇED gerekli değildir” kararına istinaden inşaata başladığını aktardı. Danıştay kararının arkasından dolanmaya amaçlayan bu ‘kapasite arttırımı’ onayına karşı açtıkları davayı kazandıklarını ifade eden Usta, ancak buna rağmen inşaata devam eden şirketin doğayı ve hukuku katlettiğini vurguladı. “ Gözünü üç kuruşluk rant hırsı bürümüş, adaleti hiçe sayan doğa ve hukuk katillerine bir kez daha sesleniyoruz” diyen Usta, “Alakır rant değil koruma alanıdır. Bizler onu korumak adına kararlı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.