Aldar Xelil'den Güneyli güçlere çağrı
Aldar Xelil'den Güneyli güçlere çağrı
Aldar Xelil'den Güneyli güçlere çağrı
TEVDEM Yürütme Konseyi üyesi Aldar Xelil, Cizire Kantonu’ndan Kuzey Kürdistan üzerinden destek güç göndermek istediklerini, ancak Türk yetkililerinin buna izin vermediğini söyledi. Xelil, Kobanê'ye destek mesajı veren Güneyli güçlere de seslenerek, “Türkiye ile iyi ilişkileri var. Türkiye’den yolu açmalarını istesinler. Bizim destek olmamızın önünü açsınlar” dedi.
STERK TV’ye konuşan Aldar Xelil, Türk devletinin Kobanê Kantonu’na destek olmalarına izin vermediğini söyledi.
Xelil, “Biz Cizire Kantonu olarak resmi yoldan Türk devlet yetkililerine, kuzey üzerinden Kobana’ye destek güç göndermek istediğimizi bildirdik. Ancak Türkler bunu kabul etmeyerek, güç göndermemize izin vermedi” dedi.
Aldar Xelil, IŞİD çetelerinin sınırdan rahatlıkla geçmelerine göz yuman Türk devletinin kendileri tarafından resmi düzeyde sunulan talebi reddetmelerini “IŞİD ile bir anlaşmalarının olduğu yönündeki şüphelerimizi güçlendiriyor” sözleri ile değerlendirdi.
GÜNEYLİ GÜÇLERE ÇAĞRI
Güney Kürdistan yönetiminin Rojava’ya destek olmak istediklerini, ancak sanki kendilerinin buna engel olduğu biçiminde bir hava yaratıldığına dikkat çeken Xelil, “Bu doğru değil. Bizim engel olma diye bir durumumuz söz konusu değil. Madem öyle Türkiye ile iyi ilişkileri var. Türklerden yolu açmalarını istesinler. Bizim destek olmamızın önünü açsınlar. Diğer Kürt çevreleri Güney Kürdistan yönetiminden bu yönlü talepte bulunsunlar” diye konuştu.
Aldar Xelil, ayrıca Güney Kürdistan yönetiminden resmi olarak destek olmak istedikleri yönünde kendilerine her hangi bir bildirimin ulaşmadığını sözlerine ekledi.
Tüm engellemelere rağmen, Kobane’ye özellikle Kuzey Kürdistan’da katılımların sürdüğünü söyleyen Xelil, “İsteyenler Kuzey’den doğrudan Kobanê’ye geçerek direnişte yerlerini alabilirler” dedi.
IRAK’IN SURİYE’NİN YAPAMADIĞINI ROJAVA YAPIYOR
Kobane’deki son duruma ilişkin ise Xelil, “IŞİD çetelerini Irak’ta ordu ve peşmerge, Suriye’de Suriye ordusu durduramadı. Ancak Kobanê’de halk ve YPG/YPJ güçleri kahramanca direnişle ilerlemesini durdurdular. Bunu tüm dünyaya kanıtladılar. Kahramanca direniş devam ediyor. Ve bu direniş Kobanê’de zaferle sonuçlanacaktır. Bundan kuşkumuz yoktur” dedi.
Aldar Xelil son olarak, Kuzey Kürdistan halkına, Kobanê’ye her yönüyle sahip çıkma ve destek sunmayı sürdürmeleri çağrısında bulundu.