'Alman gelir dağılımındaki adaletsizlik Güney Avrupa’dan bile kötü'

DIW Almanya’da dar gelirlilerin krizdeki Güney Avrupa ülkeleri vatandaşlarına göre daha dezavantajlı bir konumda olduğunu açıkladı.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) Başkanı  Marcel Fratzscher, Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin ülkede son bir yılda giderek artan gücünün gelir dağılımındaki adaletsizliğe dönük rahatsızlığın bir sonucu olduğunu savundu. Fratscher, işsizliğin düşük olduğu, ekonominin büyümeye devam ettiği Almanya’da dar gelirlilerin krizdeki Güney Avrupa ülkeleri vatandaşlarına göre daha dezavantajlı bir konumda olduğunu hatırlattı.

Spiegel Online’da röportajı yayınlanan Marcel Fratzscher, Almanya’da bugüne kadar siyasi partilerin toplumun genelini ilgilendiren ekonomik çözümler bulmak yerine, belirli kesimlerin desteğini almaya yönelik çözümlerde ısrar edildiğini söyledi. Fratzscher, 63 yaş emeklilik, ev kiralarındaki artışların durdurulması veya asgari ücret yasasının bu mantıkla çıkarıldığına dikkati çekti.

63 yaş emekliliğin bazı sanayi kollarında çalışanlar için önemli olduğunu belirten DIW Başkanı, buna rağmen uzun süreler işsiz kalan bireylerin bundan olumsuz etkileneceğine işaret etti.

GELİR DAĞILIMINI ADİLCE YAPACAK REFORMLARA İHTİYAÇ VAR

Almanya’da işsizlik oranının düşmesine rağmen halen milyonlarca kişinin çok düşük ücretlerle çalışmaya mecbur kaldığını hatırlatan Marcel Fratzscher, düşük ve yüksek ücretliler arasındaki makasın giderek açıldığına dikkat çekti. Devletin halen eğitime ve alt yapı çalışmalarına yeteri kadar yatırım yapmadığını söyleyen Fratzscher, gelir paylaşımını arttıracak reformlara da ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

2000 yılından bu yana Almanya’nın ekonomisinin Fransa’ya oranla yüzde 3 daha az büyüdüğünü belirten Fratzscher, İspanya’daki büyüme farkının ise yüzde 10 olduğunu kaydetti. Fratzscher, Almanya’nın 2000’lerin başında yüzde 12’lere varan işsizlikle boğuştuğunu, son yıllarda belli bir rahatlama olduğunu söylerken, önümüzdeki yıllarda bir aşağıya doğru gidişin söz konusu olacağını vurguladı.

DAR GELİRLİLERİN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELTİLMELİ

DIW Başkanı son olarak, nüfusu giderek yaşlanan Almanya’da emeklilik sisteminin yeniden yapılandırılması ve emekli maaşlarının yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi. Dar gelirli çalışanların emeklilikte de yoksulluğa mahkum edilmesinin doğru olmadığını söyleyen Fratzscher, bunun toplumun yüzde 40’ına yakınının sorunu olduğunu belirtti.

Hollanda’da düşük gelirlilerin emeklilikte kimi durumlarda çalışırken aldığı maaşın yüzde 100’üne yakınını emeklilikte de alabildiği bilgisini veren Fratzscher, Almanya’da bunun yüzde 48 civarında olduğunu söyledi. Fratzscher, olası reformda bu hatanın düzeltilmesi gerektiğine işaret etti.

EVİ VEYA MAL VARLIĞI OLMAYANLARIN ORANI KRİZDEKİ YUNANİNSTAN’DAN FAZLA

DIW Başkanı, işsizlik oranının yüksek ve gelir düzeyinin daha düşük olduğu Güney Avrupa ülkelerinde ev sahibi olanların oranının yüzde 70 ila 80 arasında olduğunu, Almanya’da bu oranın yarısında kalındığını hatırlattı. Marcel Fratzscher, Almanya’da bireylerin yüzde 40’ının herhangi bir özel mülkiyet veya servetinin olmadığını söyleyen Fratzscher, bu kesimin mal varlığının Yunanistan’ın en yoksul yüzde 40’lık kesimden bile az olduğunu sözlerine ekledi.