Alman vekiller: Kürtlerin tutuklanması barışa darbedir
Alman vekiller: Kürtlerin tutuklanması barışa darbedir
Alman vekiller: Kürtlerin tutuklanması barışa darbedir
KON-KURD Başkan Yardımcısı ve KNK Üyesi Yılmaz Orkan'ın Belçika'da gözaltına alınmasını kınayan Alman parlamenterler Heidrun Dittrich, Andrej Hunko, Ulla Jelpke ve Cansu Özdemir "Sürgündeki Kürt siyasetçilerinin tutuklanması barış sürecine darbedir" dediler. Sol Partili vekiller Avrupa ülkelerine "Tutuklama yerine barışta olumlu rol oynayın" çağrısı yaptılar.
Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD) Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi Kürt siyasetçi Yılmaz Orkan'ın Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventen Havaalanı’nda gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. Son olarak bir grup Alman parlamenter, Dünya Sosyal Forumu’na katılmak amacıyla Tunus’a gitmek üzereyken gözaltına alınan Orkan'ın serbest bırakılmasını talep etti.
'AVPURA BARIŞTA OLUMLU ROL OYNASIN'
Federal Meclis üyeleri; Heidrun Dittrich, Andrej Hunko, Ulla Jelpke ile Hamburg Eyaleti Meclisi üyesi Cansu Özdemir'in çağrısına barış savunucuları; Dr. Werner Ruf, Dr. Peter Strutynski ile sosyolog Martin Dolzer de imzaladı. Avrupa hükümetlerinin Kürt siyasetçilere yönelik baskı ve kriminalize politikasına son vermesinin Türk hükümeti ve PKK arasında başlayan barış sürecine olumlu katkı sunacağını belirtilen çağrıda devamla şu görüşlere yer verildi:
"Avrupa ülkeleri barış sürecinde olumlu bir rol oynayacaklarına Kürt siyasetçilerini tutuklamaları barış sürecini darbelemedir. Bu çerçevede Yılmaz Orkan'ın gözaltına alınması kabul edilemez. Orkan'ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Öcalan'ın çağrısıyla PKK ateşkes ilan edildi ve barış sürecinde önemli bir gelişme sağlandı. Uluslararası kamuoyu Öcalan'ın çağrısını tarihi bir adım olarak nitelendirdi.
Türk hükümetinin ise başta hasta tutuklular, belediye başkanları ve parlamenterler olmak üzere cezaevindeki Kürt siyasetçileri salı vermesi barışa önemli bir katkı sunacak. Aynı şekilde bu adım Avrupa'ya da PKK yasağının kalkması için olumlu bir mesaj olacak."
Orkan’ın, İspanya Ulusal Mahkemesi tarafından çıkarılmış uluslararası tutuklama emri nedeniyle gözaltına alındığı açıklanmıştı. İspanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre olay, geçen şubat ayında İspanya'da 6, Fransa'da da 17 Kürdün gözaltına alındığı ''Kapadokya'' adlı operasyon kapsamında gerçekleşti.