Almanya’da 2030’dan sonra sadece dizel ve benzinsiz araç tasarısı

Almanya’da Eyaletler Meclisi’nde 2030’dan itibaren yeni özel araçlarda benzin ve dizel motorların tümüyle yasaklanmasını öneren bir tasarı kabul edildi.

Küresel ısınmayı önlemek amacıyla motorlu araçların saldığı zararlı gazların indiriminin tartışıldığı Almanya’da Eyaletler Meclisi’nde 2030’dan itibaren yeni özel araçlarda benzin ve dizel motorların tümüyle yasaklanmasını öneren bir tasarı kabul edildi.

Der Spiegel dergisinin eyalet hükümetlerinin temsil edildiği Eyaletler Meclisi’ndeki toplantıdan çıkan karara ilişkin haberine göre, tüm partiler atmosfere zarar vermeyen otomobillerin tercih edilmesinde uzlaştı.

Yeşiller’in ve Die Linke’nin desteklediği tasarıya Federal Hükümet koalisyonunu oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan birlik partilerinin de (CDU-CSU) onay verdiği öğrenildi. Tasarıyla, 2030 yılından itibaren trafiğe çıkış izni verilecek tüm yeni araçların motorlarının dizel veya benzinli olmaması isteniyor.

Eyaletler Meclisi’nde kabul edilen tasarıyla, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan da benzeri yönde bir karar alınması ve 2030’dan itibaren sadece gaz salınımı olmayan bireysel araçlara izin verilmesi talebi iletiliyor.

Alman eyalet hükümetlerinin aldığı bu kararın ülkede halen yüzde 1 gibi düşük bir seviyede olan elektrikli otomobil sanayinin sıçrama yapmasına katkıda bulunacağı yorumları yapılıyor. Ancak Meclis’in kabul ettiği tasarının henüz bağlayıcı bir karar niteliği bulunmuyor.

İklim hedefleri arasında zararlı gaz salınımlarının 2050’ye kadar yüzde 95 oranında azaltılması bulunan Almanya’nın elektrikli otomobiller konusunda pekte iyi bir karnesi yok. Bu konuda önde gelen ülkelerin başında Norveç gelirken, 2025 yılından sonra trafiğe çıkacak yeni otomobillerin tümüyle elektrikli veya emisyonsuz olması kararı alınmıştı.