Almanya’da artan mülteci sayısı seçim malzemesi oldu

Almanya’da artan mülteci sayısı seçim malzemesi oldu

Almanya’da bu yılın ilk 6 ayında iltica başvurusunda bulunanların sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 86 oranında arttı. Artışla birlikte başkent Berlin’de mülteciler üzerinden yapılan seçim propagandaları dikkat çekiyor.

Federal İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında Almanya’ya iltica başvurusu yapanların sayısı 43 bin 16 olarak gerçekleşti. Bu da geçen yılın ilk altı ayına göre 19 bin 950 kişilik (yüzde 86,5) bir artışa tekabül ederken, 1999 yılından bu yana ki en yüksek iltica başvurusu sayısı kaydedildi.

İltica başvurusu yapanlar arasında ilk sırayı 10 bine yakın kişiyle çoğunluğu Çeçenistan’dan gelen Rusya Federasyonu vatandaşları oluşturdu. Almanya’ya iç savaşın sürdüğü Suriye’den 4 bin 517, Afganistan’dan 3 bin 448, Sırbistan’dan 2 bin 682 ve İran’dan gelen 2 bin 293 kişi iltica başvurusunda bulundu. Bu ülkeleri sırasıyla Irak, Pakistan, Makedonya, Somali ve Gürcistan vatandaşları takip etti.

Bu yılın ilk 6 ayında ilk kez iltica başvurusunda bulunanların yanında daha önce talepleri reddedilen 5 bin 508 mülteci de yeniden iltica başvurusunda bulundu.

KABUL ORANI YÜZDE 14,9

İltica başvurularından sorumlu olan Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF),  Ocak-Haziran 2013 döneminde çoğunluğu geçtiğimiz yıllarda yapılan 31 bin 191 başvuruyu karara bağladı. Başvurusu görülen mültecilerden 4 bin 779 kişiye (yüzde 14,9)  1951 Cenevre Sözleşmesi kapsamında mülteci statüsü tanınırken, 5 bin 228 kişiye de sınırdışı edilmeme garantisi verildi.

Aynı dönemde iltica başvurusu görüşülen 12 bin 614 kişinin talebi reddedilirken, 8 bin 500 kişi ise daha önce yaptığı başvurusunu çeşitli nedenlerden ötürü geri çekti. Hakkında herhangi bir karar verilmeyen iltica başvurularının sayısı ise Haziran ayı sonu itibariyle 67 bin 583 olarak gerçekleşti.

Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich mülteci sayısının artışının endişe verici olduğunu söylerken, halen diğer Avrupa ülkelerine oranla iyi olan ekonomisine rağmen Almanya’ya yük olunacağı imasında bulundu.

MÜLTECİLER SEÇİM MALZEMESİ YAPILIYOR

Almanya’ya yapılan iltica başvurularının artması Eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde seçim malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. Başkent Berlin’e bağlı Hellersdorf’da bulunan Max-Reinhardt Lisesi’nin eski binasının mültecilerin kalması için dönüştürülmek istenmesi üzerinden özellikle sağ partiler harekete geçmiş durumda.

Geçtiğimiz günlerde lise binası önünde toplanan ve aralarında ırkçı Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) üyelerinin bulunduğu bir grup mültecilerin bölgeye yerleştirilmesine karşı protesto gösterisi yapmıştı. Berlin ve Brandenburg eyaletlerinden gelen 70 kadar Neo-Nazi’nin gösterisine tepki olarak da yüzlerce Berlinli gösteri düzenlemiş ve mültecilere sahip çıkmıştı.

Alman medyasında da geniş yer bulan ve yaklaşık 400 kişinin kalacağı mülteci yurduna karşı söylemler ile 22 Eylül seçimleri öncesinde yabancı karşıtlığı diri tutulmak isteniyor. Medya, mültecilerin semtlerine gelmesine karşı çıkan Almanların korkularını ve kimi zaman da ırkçı söylemlerini de gündeme getirmekten geri durmuyor.

GAUCK, KORKU PROPAGANDASINA KARŞI UYARDI

Mülteci yurdu üzerinden gelişen tartışmalara dahil olan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise Hellersdorf’daki bir kilise ayini sonrasında yaptığı açıklamada mültecilerle dayanışma çağrısı yaptı. Kendisi de eski bir din adamı olan Gauck, kilisedeki konuşmasında sevgi ve merhamete önem verilmesini istedi.  Gauck, “bizler her zaman aşırı sağcılardan ve ‘korkaklardan’ daha fazla olmalıyız” diyerek, mülteciler üzerinden yapılan propagandalara karşı uyardı.