Almanya’da ilk kez: Suriye rejimi üyesine hapis cezası

Almanya’da yargılanan Suriye rejiminin eski ajanlarından birine ‘insanlığa karşı suç işlemekten’ hapis cezası verilirken, ilk kez bir ülkede rejim üyelerine yönelik bir cezalandırma kararı alınmış oldu.

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada, Eyad el Gharib adlı eski istihbarat üyesi, suçlu bulundu. 2012 yılında rejim güçlerinden ayrılan ve sonrasındaki yıllarda Almanya’ya gelen El Gharib’in 2011 yılının eylül ve ekim aylarında Duma’da onlarca göstericinin tutuklanması ve bir merkezde işkence edilmelerine katılmakla suçlanıyordu.

İnsanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunan Eyad el Gharib’e 4,5 yıl hapis cezası verilirken, sanığın ‘göstericilere yönelik sistematik baskılara’ katılmaktan suçlu olduğu belirtildi.

Karar Almanya’daki davaya müdahil olarak katılan Suriyelilerce selamlanırken, kararın emsal olacağına dikkat çekiliyor. Alman Dışişleri Bakanlığı da kararı ‘tarihi’ olarak nitelendirdi. Zira bu Suriye rejimi bünyesindeyken insanlığa karşı suçlara karışmaktan ülke dışında verilen ilk hapis cezası.

Geçtiğimiz yıl 23 Nisan’da başlayan davada ayrıca Anwar Raslan adlı bir kişi daha yargılanırken, bu kişinin hem rejim içindeki konumu hem de üzerine atılan suçlar çok daha önemli düzeyde. Raslan’ın 10 Mart’taki duruşmasında 4 bin tutukluya yönelik işkence ile 58 kişinin öldürülmesindeki rolü yargılanacak.