Almanya’da mültecilerin çalışma hakları iyileştirildi

Almanya’da mültecilerin çalışma hakları iyileştirildi

Almanya’da iltica başvurusunda bulunan yabancıların çalışma ve dolaşım haklarına ilişkin yeni iyileştirmeler yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda kabul edilen düzenlemeler ile mültecileri iş arama esnasında en az 4 yıl boyunca Alman ve AB vatandaşlarının gerisine iten uygulama yumuşatılıyor.

Federal Hükümet’in kararı gereği Almanya’da iltica başvurusunda bulunan bireylere daha önce iş bulma konusunda getirilen bazı kısıtlamalar kaldırılıyor. Mülteciler, geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenlemeyle başvuru tarihinden 3 ay sonra çalışma hakkına sahipler. Ancak ülkede 4 yılını doldurmamış olan mülteciler, iş ve mesleki eğitim için başvurduklarında Almanya veya Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına ‘uygun olmaması’ şartıyla bir işe girebiliyorlardı. Başvuru yapılan işe Almanya veya AB vatandaşı bir kişi talip ise, mülteci kişi direkt olarak eleniyordu.

Yeni düzenlemeyle, AB ve Almanya vatandaşlarına karşı ikinci plana itilen mülteciler artık 15 aylık bir süreden sonra aynı işlerde çalışabilecekler. Mültecilerin iyi eğitimli ve kalifiye olmaları durumunda ise bu süre 3 aya indiriliyor.

Ancak, genel olarak tüm mültecilere ülkeye geldikten 3 ay sonra çalışma izni öngören son değişiklik aynı kalacak. İnsan hakları örgütleri, bu sürenin 15 güne düşürülmesini istiyordu.

Geçtiğimiz aylarda karar altına alınan  kararlar uyarınca, mültecilerin yıllarca başvuru yaptıkları idari bölgenin (Bezirk) dışında ikamet etmelerine izin vermeyen uygulama kaldırılacak. Bu haktan yararlanılabilmesi için ise, iltica başvurusu yapanların herhangi bir sınırdışı kararı almamış olmaları da gerekiyor.

Geçtiğimiz haftalarda Eyaletler Meclisi (Bundesrat) tarafından da onaylanan değişiklikler kapsamında, başvuru yaptıktan sonra kabul merkezlerinden ayrılan mültecilere gıda yardımı yerine para yardımı yapılacak.

Hristiyan demokrat ve sosyal demokratlar oluşan Federal Hükümet’in kanun tasarılarına Eyaletler Meclisi’ndeki oylamada Baden-Württemberg eyaletinde iktidarda olan Yeşiller Partisi üyeleri de destek vermişti. Henüz davaları sonuçlanmayan mültecilere yönelik yapılan bu iyileştirmeler karşılığında, Sırbistan, Makedonya ve Bosna-Hersek’in ‘güvenli’ ülke olarak kabul edilmesine onay verilmişti.

Baden-Württemberg hükümetinin Eyaletler Meclisi’nde verdiği desteğe rağmen, Yeşiller yönetimi Balkan ülkeleri ile ilgili uygulamaya tepki göstermişti. ‘Güvenli ülke’ kategorisine alınan bir ülke vatandaşının yaptığı iltica başvurusunun reddedilmesi halinde, sınırdışı edilmesi kolaylaştırılıyor.