Amanoslar'da 15 yıl önce yaşananlar...
Amanoslar'da 15 yıl önce yaşananlar...
Amanoslar'da 15 yıl önce yaşananlar...
İskenderun Cezaevi'nde bulunan siyasi tutsaklar, 8 ay boyunca uzun uğraşlardan sonra tünel kazmayı bitirirler. Amanoslarda bulunan gerilla grubuna haber gönderilir firardan sonra kendilerini almaları için.
Şubat ayında tünelden çıkış planlanır. Ancak tutsaklar tünelden çıktıklarında nöbetçi asker kulübesinin hemen karşılarında olduğunu fark edince tüneli kapatıp başka bir alandan kazmaya başlarlar. Belirlenen noktada onları bekleyen gerillaya haber iletilir ve bir ay sonra aynı noktada buluşma ayarlanır.
7 Mart 1997 tarihinde PKK ve MLKP'li tutsakların da aralarında bulunduğu 28 kişi, 54 metrelik tünel kazdıktan sonra firar eder.
Firar edenlerden 8 tutsak henüz cezaevi sınırları içinden çıkamadan jandarma tarafından yakalanırlar.
FİRAR EDEN TUTSAKLARDAN 12’Sİ GERİLLALARA ULAŞIR
Tutsaklardan Mehmet Fahri Çiftkuş, İrfan Mantaroğlu, Vedat Yoldaş, Mehmet Şirin Önen, Soncan Gedik, Yasin Aydın, Erdal Sarıgül, Erdal Oğuz, Reşat Özdil, Kazım Tepeli, Mustafa Atalay, Müjdat Gür, Ramazan Çatasın, Beşir Gül, Mehmet Takar, İbrahim Akkoç, Mustafa Öner, Yunus Aydemir, İlhan Karatepe ve Yusuf Demir özgürlüklerine kavuşur.
Milisler aracılığı ile haber iletilen gerilla birliği belirlenen noktaya ikinci kez gelerek beklemeye başlar. Firar eden tutsaklardan 12'si gerilla birliğine ulaşabilir. Kalan 8 kişi ise farklı bölgelere yönelirler.
Aynı gece, tutsakları alan gerilla birliği Amanoslar’daki karargâha telsizle bağlantıya geçerek 12 kişiyle buluştuklarını ve yola çıktıklarını bildirir.
Firar eden 12 tutsak, güvenlik amacıyla iki gruba ayrılarak gerillalarla birlikte farkı yönlere doğru yola çıkar.
Firarın ardından aynı gece karadan, sonraki gün de havadan operasyon başlatılır. Binlerce asker bölgeye gönderilerek hem firarilerin hem de gerillaların peşine düşer.
Amanoslar’da firarileri de yanlarına alan gruplar bölgeye dağılır. Sayıları artmıştır ancak silahları yetersizdir. Firar edenlerden ikisi MLKP'dendir.
İlk grup her gün yerlerini değiştirerek yaklaşık bir hafta süreyle aynı bölgede kalırken, diğer grup karargâha ulaşır.
Bekaa'dan gelen talimat üzerine, yapılan toplantı sonrasında firar eden tutsakların iki gerilla refakatinde akademiye gönderilmesi kararlaştırılır.
Ancak Mart ayıdır ve kamuflaj açısından ağaçların yaprak açmasından sonra firari tutsakların akademiye gönderilmesinde karar kılınır.
Gerillalarla birlikte olan ikinci grup henüz karargâha ulaşamamıştır. Bölgede günlerdir süren operasyonların ardından telsizden bu grubun yerinin askerlerce tespit edildiği duyulur. Gerilla ve tutsakların olduğu grup Domuz Dağı mevkiinde tespit edilmiştir.
KARAMANLI PİR KEMAL VE FİRARİ TUTSAK M. ŞİRİN ÖNEN YAŞAMINI YİTİRİYOR
Gerilla birlikleri telsizden bu grubun yerinin tespit edildiğini bilir, ancak grubun yanında telsiz yoktur ve onlara haber veremezler.
İlişki kuramadıkları için ancak askerlerin kendi aralarında yapmış olduğu telsiz konuşmalarından gruba yönelik operasyonun boyutunu öğrenebilirler.
Çaresizdirler... Telsizi dinlemekten başka bir şey gelmez ellerinden.
Ve operasyon Domuz Dağı mevkiine geldiğinde telsizden silah sesleri duyulmaya başlanır.
Gerillalar, telsiz konuşmalarından sonradan gruptan birinin yaralı yakalandığını, iki kişinin ise yaşamını yitirdiğini öğrenirler.
Pusuya düşen grup, Karaman kökenli Pir Kemal'in grubudur. Firar eden tutsakları almaya gitmiştir.
Pir Kemal ile birlikte, cezaevinden firar eden Mehmet Şirin Önen de yaşamını yitirir. Önen'in özgürlüğü sadece bir hafta sürmüştür.
Başlatılan operasyon nedeniyle gerilla tüm alana yayılır. Bir yandan yoğun kar yağışı ile mücadele ederken, diğer yandan da operasyona karşı önlem alırlar.
Radyodan Hassa ilçesi kırsalında, İskenderun Cezaevi'nden firar eden 20 kişilik grupta yer alan ancak daha sonra gerilla ile bağlantı kurmayıp kendi başlarının çaresine bakan 8 firari tutsağın yakalandığını öğrenirler.
İHANET VE ARTAN OPERASYONLAR
Gerilla gruplarından biri Islahiye'ye, diğeri de Dörtyol ilçesi kırsalına doğru yola çıkar.
Amaçları hem bölgede erzak depolarına ulaşmak, hem de Pir Kemal'in grubunun çatışmaya girmesi ardından bağlantıları kopan ve yaşadıklarına inandıkları gruptan kalan kişilerle irtibat kurmaya çalışırlar. Telsiz yoktur ancak işaretlerle yolculuk yaparak, gruptan kopanlara ulaşmaya çalışırlar.
Dörtyol kırsalına giden grup, sağ kurtulan Ferhat adlı gerilla ile karşılaşır. Ramazan yaralı olduğu için operasyon bölgesinde kalmış, Salih'ten ise haber alınamamıştır. Yaralı Ramazan, cezaevinden firar eden tutsaklardandır.
Yaralı halde operasyon bölgesinden kurtulur ve o da gerilla grubuyla uzun uğraşlardan sonra buluşur.
Gruptan kopan Salih de bir kayanın dibinde uyurken gerillalar tarafından bulunur. Operasyon sonucu dağılan ve firarilerin de bulunduğu grup karargaha ulaştırılır diğer ilk grup gibi.
Bu arada, daha önce kaçma girişiminde bulunduğu için gerilla tarafından uygulamaya alınan ve daha sonra uygulamadan çıkarılan Mazlum adlı gerilla, konakladıkları karargah yerinde gece nöbet sırasında kaçar.
Mazlum'un kaçması ardından güvenlik amacıyla gerilla birliği bulunduğu karargahı değiştirir. Operasyonlar başlatılır.
Aynı gün Erzin tarafındaki gerilla grubu çatışmaya girer ve 4 korucu öldürülür.
Ve sonraki gün bulundukları noktaya operasyon başlatılır. Teslim olan Mazlum, beraberinde askerlerle operasyona katılır.
Ancak gerillaların uyguladığı taktikler sonucunda herhangi bir çatışma yaşanmaz.
Güvenlik amacıyla gruplar Erzin ve Dörtyol kırsalına doğru açılırlar.
Gerillanın Amanos içlerine açılması ardından, gerillaya yeni katılanlar olur köylerden. Zaman zaman operasyona çıkan asker ve polis timleri ile çatışmalar yaşanır.
Kasaplar Deresi denilen bölgede milislerle randevuya giden grup pusuya düşer ve gerilla yaşamını yitirir.
Aynı tarihlerde Apê Haydar'ın başında olduğu 15 kişilik gerilla grubu akademiden Amanoslar’a giriş yapar. Yeni gerilla gruplarının da alana girmesiyle birlikte, daha önceden başlatılan operasyonlara hız verilir. Operasyonlar daha kapsamlı ve geniş alana yayılmaktadır.
Amaç hem gerillanın yoğun şekilde Amanoslar’a açılmasının önüne geçmek, hem de cezaevinden firar eden siyasi tutsakların yakalanmasıdır.
Bir yandan operasyonlar sürerken, bir yandan da gerillalar bir orman denizini andıran Amanoslar’da yeni alanlar açmaya girişir.
Gerillanın hareketliliği ardından yeniden boşaltılan yaylalarda sivil insanların barınmasına izin verilmez. Bu aynı zamanda gerilla için lojistik bir alanın yaratılmasıdır. Çünkü Amanos yaylalarına her baharla birlikte onbinlerce insan akın eder. Yazın geçirecekleri konutları yerlerinde durur.
Gerilla grupları, boşaltılan yaylalardaki konutları bir süre kullanır.
Baharla birlikte erzak tedarik etme ve gelecek kış için erzak depolama faaliyetlerine girişir gerillalar.
Mayıs ayının ilk haftasında, İskenderun Cezaevi'nden özgürlüğüne kavuşan gerillalar akademiye uğurlanır.
Operasyonlar durmaz. Yerleşim yerlerine yakın bölgelerde milislerle buluşma noktalarında ayrı ayrı çatışma çıkar yaz ayları içinde. Gerillalardan Ferhat ve Adnan yaşamını yitirir bu çatışmalarda. Yaz ayları ile birlikte yeni planlamasını yapan gerilla grupları silahlı propaganda ve korucuların silahsızlandırılmasına ağırlık verir.
Gruplardan biri ilk olarak Kastelli yaylasına girer. Kısmen boşaltılan yaylada kalan evlerde kalanların çoğu Kürt’tür.
YAYLALARDA HALKIN GERİLLAYA SEVGİ GÖSTERİSİ
Gerilla birlikleri sık sık uğradıkları yaylalarda halkın yoğun sevgi gösterisine tanık olur. Yaylalarda kimi alanda çilek çeken köylüler, kendilerini ziyaret eden gerillaların çantalarını çileklerle doldurarak uğurlar.
Gerillanın Amanoslar’a yerleşmesi ardından Islahiye, Dörtyol, Erzin kırsalları ile, Zorkun yaylası ve Kastelli yaylası bölgelerine gruplar gönderilir.
Yaşanan çatışmalarda Afrinli Kemal, Karslı Serhildan Toros ve Cemal yaşamını yitirir.
GERİLLA CENAZELERİ TEŞHİR EDİLİR
Gerilla cenazeleri yaylada tatile gelen halka teşhir edilir, günlerce bölgede dolaştırılır. Akıbetleri belli olmaz.
Yazla birlikte Antalya kırsalına açılmak isteyen gerilla, bir grubu o bölgeye karayolu ile gönderir.
Gerilla bir yandan yeni alanları açmak ve yeni ilişki sağlamak için çalışma içinde bulunurken, askerler tarafından operasyonlara yaz mevsimi ile birlikte ağırlık verilir.
Gerilla gruplarından biri Amanoslar’a yönelik helikopter destekli operasyonun ağırlığını üzerine çekmek ve kalan grupların çalışma alanlarını rahatlatmak için Bahçe ilçesi kırsalına yönelir.
Amaçları iz bırakarak, görüntü vererek askerleri üzerlerine çekmek ve diğer gruplara yönelik operasyonu alana yaymaktır.
Kendal komutasındaki gerilla grubu Temmuz ortalarında bölgeye girerek operasyonların sürdüğü bir ortamda dikkatleri Bahçeli ilçesi kırsalına çevirir.
Kastelli yaylasına gelirler. Bütün yaylalar boşaltılmıştır. Yayla mevsimi olmasına ve her yıl on binlerce kişinin bu alana gelmesine rağmen, yaylalarda kimse yoktur. Ancak terk edilen evler gerilla için bir anlamda zaman zaman konaklama mevzii olur.
Grup değişik noktalara ulaşır. Gerillanın yıllarca uğramadığı bir bölgedir buraları.
Bölgeyi tanımadıkları için hemen keşif yapılır. Nöbet yerleri, herhangi bir baskında neler yapacakları, savunma ve saldırı noktaları belirlenir.
Bahçe kırsalına giderken, sık sık çobanların bulunduğu bölgelerde bilerek görüntü verir gerilla.
Ve Ağustos ayında Mercimek dağı eteklerinde askerler operasyon başlatır. Telsiz hareketliliği başlar.
Askerlerle köşe kapmaca oynanır. Ancak herhangi bir çatışma yaşanmaz.
Hem operasyonu bölgeye çekmek hem de yeni açılan bu alanda yeni ilişki yaratmak için gerilla grubu yeni faaliyetler içine girer. Yaylada peynir yapmaya gelen köylülerle karşılaşırlar. Ücretini ödeyip köylülerden tenekelerle peynir satın alırlar. Ve bunları bölgenin değişik noktalarında sığınaklara depolarlar.
KORUCU KÖYÜNE GİRİŞ
Karagöz yaylasına girer gerilla grubu. Islahiye ve köyleri ayaklarının altındadır. Görüntü veren gerillalar bir anlamda da üzerlerine yönelik yapılan operasyonun farkındadır. Değişik taktikler uygulayarak, geldikleri alanda yarım daire çizerek operasyona çıkan askerlerin arkasına geçerek operasyondan kurtulurlar.
Amaçları dikkatleri üzerlerine çekme olsa da erzak bulmak ve yeni ilişki yaratmak için yaylada henüz boşaltılmayan tanımadıkları-bilmedikleri köylere girmeye başlarlar.
Konumunu bilmedikleri Hisarlı köyü korucu köyüdür. Silahla köyün ucundaki ilk gördükleri eve girerler.
Tesadüfen girdikleri ev, Şemsettin adlı bir korucunun evidir. Korucuyu silahsızlandırıp silahı ve şarjörlerine el koyarlar. Köyde, ondan başka 7 korucu daha vardır.
DEVAM EDECEK…